Erafirma kosmoselend jäeti viimasel hetkel ära

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SpaceXi rakett Falcon 9 täna varahommikul Cape Canaverali kosmodroomil.
SpaceXi rakett Falcon 9 täna varahommikul Cape Canaverali kosmodroomil. Foto: SCANPIX

USA kosmosefirma SpaceX jättis täna viimasel sekundil ära oma raketi Falcon ja kapsli Dragon lennu rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS), sest raketi mootoriga oli tehniline probleem.

SpaceXi esindaja sõnul uurivad insenerid, miks ühe mootori põlemiskambri rõhk lubatust kõrgem oli. Start lükkub edasi, kõige varem toimub see tuleval teisipäeval, vahendas AFP.

Kui Dragoni start peaks õnnestuma, on tegemist esimese korraga, kui erakätes valminud kosmoselaev ISSi poole suundub. Dragon katsetab kosmosejaamaga põkkumist, toimetab sinna 500-kilose laadungi ja toob Maale tagasi lasti ISSis viibivatelt astronautidelt.

SpaceX on esimene mitmest USA firmast, mis katsetab kosmoselaevade saatmist ISSi. Ettevõte tegi ajalugu 2010. aastal, kui saatis esimese erafirmana kosmoselaeva orbiidile ja tõi selle tagasi Maale.

Seni on ISSi juurde suutnud varustusaluseid saata üksnes Venemaa, Jaapani ja Euroopa kosmoseagentuurid. USA minetas selle võimekuse mullu, kui loobus oma 30-aastasest süstikuprogrammist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles