Kreeka poliitikud taunisid referendumiplaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merkeli plaanile on vastu nii Kreeka vasakpartei Syriza liider Alexis Tsipras (vasakul) kui konservatiivide juht Antonis Samaras.
Merkeli plaanile on vastu nii Kreeka vasakpartei Syriza liider Alexis Tsipras (vasakul) kui konservatiivide juht Antonis Samaras. Foto: SCANPIX

Kreeka poliitikud reageerisid täna vihaselt Saksa kantslerile Angela Merkelile omistatud ettepanekule, et Kreeka peaks korraldama juunis üheaegselt kordusvalimistega ka referendumi euroalasse kuulumise üle.

«Kreeka rahvas ei vaja oma valiku tõestamiseks referendumit, nad on toonud selle kinnituseks juba küllalt ohvreid,» ütles konservatiivse Uue Demokraatia juht Antonis Samaras, kes nimetas Merkeli avaldust valimiste eel kahetsusväärseks ja vastuvõetamatuks.

«Kreeka rahval on õigus oodata oma Euroopa partneritelt lugupidamist,» lisas Samaras.

Vasakradikaalse Syriza juht Alexis Tsipras, kelle erakond saavutas 6. mai valimistel teise tulemuse, viitas oma reageeringus Saksa sõjaaegsele okupatsioonile.

«Madame Merkel on harjunud rääkima Kreeka poliitikutega nagu protektoraadiga,» ütles Tsipras. «Kreeka annab eelseisvatel valimistel kindla vastuse ning teeb lõpu alistumis- ja kärpepoliitikale.»

Sotsialistliku PASOKi juht Evangelos Venizelos ütles, et vaid Kreeka parlamendil ja valitsusel on õigus korraldada rahvahääletus euroalasse kuulumise üle.

Kreeka valitsuse teatel arutas Merkel reedel Kreeka presidendiga, kas Ateena peaks koos järgmisel kuul peetavate üldvalimistega korraldama ka rahvahääletuse euroalasse kuulumise üle.

«Merkel vahetas presidendiga mõtteid võimaluse üle korraldada valimistega üheaegselt referendum küsimuses, kas Kreeka kodanikud soovivad eurotsooni jääda,» sõnas Kreeka valitsuse esindaja Dimitris Tsiodras.

Merkeli pressiesindaja eitas eile kategooriliselt, nagu oleks juba varem referendumimõttele vastu seisnud kantsler seesuguse ettepaneku teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles