G8 toetab Kreeka jäämist euroalasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister David Cameron (vasakult), USA president Barack Obama ja Saksa kantsler Angela Merkel eile G8 tippkohtumise ajal vaatamas penaltilööke Chelsea ja Bayern Müncheni vahelises Meistrite Liiga finaalis.
Briti peaminister David Cameron (vasakult), USA president Barack Obama ja Saksa kantsler Angela Merkel eile G8 tippkohtumise ajal vaatamas penaltilööke Chelsea ja Bayern Müncheni vahelises Meistrite Liiga finaalis. Foto: SCANPIX

G8 liidrid kinnitasid Camp Davidi tippkohtumisel toetust Kreeka jäämisele euroalasse, kuid kutsusid Ateenat pidama kinni juuksekarva otsas rippuva päästepaketi tingimustest.

«Tunnistame üksmeelselt tugeva ja sidusa euroala tähtsust üleilmse stabiilsuse ja majanduse taastumise seisukohast,» märkisid G8 juhid kohtumise lõppkommünikees. «Oleme huvitatud Kreeka jäämisest euroalasse ning kutsume Ateenat austama endale võetud kohustusi.»

Euroala kriis oli Kreeka sündmuste ning kasvavate pingete tõttu Saksamaa ja Prantsusmaa vahel G8 seekordse tippkohtumise peateema.

USA president Barack Obama märkis kohtumisel osalejate üksmeelt, et majanduskasvul ja töökohtade loomisel peab olema prioriteet kokkuhoiu ees.

«Nagu kõik täna siin viibinud liidrid üksmeelselt nõustusid, peavad majanduskasv ja töökohtade loomine olema meie peamine prioriteet,» ütles Obama kohtumise lõppsõnas. «Suund, mille debatt on viimasel ajal võtnud, peaks sisendama usaldust, et Euroopa astub kriisi ohjeldamiseks tähelepanuväärseid samme.»

Kohtumise eel asus Obama toetama Saksamaa eelistatava kokkuhoiupoliitika asemel pigem Prantsusmaa ja Itaalia püüdlusi keskenduda majanduskasvule. Kriitikute hinnangul on kaks aastat kestnud keskendumine üksnes võlgade vähendamisele suurendanud tööpuudust, viinud Kreeka pankroti äärele ning õhutanud tagant kriise Itaalias ja Hispaanias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles