Itaaliat ähvardab maavärina tõttu Parmesani kriis

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Parmesani juustu kerad
Parmesani juustu kerad Foto: SCANPIX

Põhja-Itaaliat eile tabanud maavärina tõttu hävines suur kogus juustu.

Itaalia juustutootjate andmetel jäid nad ilma üle 300 000 Parma (Parmigiano Reggiano) juustu kerast, edastab AFP.

Maavärin kahjustas ladusid, kus säilitati Parmesani ja Grana Padano juustu.

Tootjate sõnul tekitas maavärin neile kahju 250 miljoni euro eest.

Üks Parmesani juustu kera võib kaaluda kuni 40 kilogrammi.

«Majanduslik kahju on väga suur. Õnneks mitte keegi juustuladude töötajatest kannatada ei saanud,» sõnas Grana Padano juustu kaubamärgi omanikfirma esindaja Stefano Berni.

Põhja-Itaaliat tabanud 5,9-magnituudises maavärinas hukkus kuus inimest ning kümneid sai vigastada. Hävines ka kaitse all olevaid objekte ja arhitektuuriväärtusi.

Parmesani puhul on tegemist lehmapiimast valmistatud juustuga. Selle juustu tegemiseks kasutatakse vaid piima, mis on lüpstud maist kuni novembrini ehk värsket rohtu söövate lehmade piimast.

Parmesani laagerdumisaeg on pikk – noorim parmesan on umbes aasta vana. Juustu vananedes maitseomadused paranevad.

Grana Padano juust on samuti lehmapiimajuust. Tegemist on teralise juustuga, millele viitab ka ta nimi. «Grana» on itaalia keeles tera ning Padano on viide Po jõele, mille lähedal asuvas kloostris seda juustu valmistama hakati.

Tagasi üles