Marlboro-mees sai kohtust pahaendelise kahjutasuotsuse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elaine Hess
Elaine Hess Foto: AP / Scanpix

Florida kohus mõistis tubakakontsernilt Philip Morris suitsetaja lese hagis välja 8 miljonit dollarit, eilne otsus oli esimene 8000 sarnasest hagist osariigis ning võib järgnevate osas olla tubakatootjale halvaks pretsedendiks.


Eesti rahas ligi 99 miljoni kroonise kahjutasu saaja 63-aastase Elaine Hessi abikaasa Stuart suri 1997. aastal 55 aasta vanuses kopsuvähki 40-aastase ahelsuitsetamise järel, vahendas

aripaev.ee

Associated Pressi.

Hessi advokaadid olid kohtus nõudnud koguni 130 miljonit dollarit. Ekspertide sõnul kaotavad tubakafirmad siiani kohtus kaunis harva, antud juhtum võib aga kõigi tuhandete Florida kohtuasjade peale kokku tähendada vähemalt sadu miljoneid dollareid rahalist vastutust.

2006. aastal ei rahuldanud Florida ülemkohus Engle`i kaasuses sadade tuhandete inimeste 145 miljardi dollarist ühishagi tubakafirmade vastu, leides, et iga suitsetaja juhtumit tuleb käsitleda eraldi. Küll luges kohus tõsiasjaks, et tubafirmad müüsid teadlikult ohtlikke tooteid ja varjasid ohte avalikkuse eest.

Philip Morris nimetas oma avalduses kahjutasu mõistmise toonud protsessi põhiseadusevastaseks ja läbini vigaseks, kuna enne kahjutasu määramist peab hageja välja tooma, et kostja on tõepoolest kahju eest vastutav. Tubakafirma teatas otsuse edasikaebamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles