Hukkunute arv Džomolungmal kerkis neljani

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džomolungma vaadatuna Tiibeti poolt.
Džomolungma vaadatuna Tiibeti poolt. Foto: SCANPIX

Himaalajas Džomolungma mäel hukkunud alpinistide arv kerkis neljani, kuna leiti ka kadunuks jäänud Hiina mägironija surnukeha.

Juba varem oli leitud Saksa, Lõuna-Korea ja Kanada mägironijate surnukehad. Nemad surid pühapäeval, kui olid teel tipust alla. Alpinistide surma põhjustas kas väsimus või mäehaigus, vahendas AFP.

Veel oli kadunud alpinistidega mäel olnud nepaallasest šerpa, kuid tema leidis turvalise tee baaslaagrisse. Ametnike selgituse järgi läksid šerpa ja alpinistide teed lahku, ka polnud mehel kaasa sidevahendeid.

Ametnikud on hakanud nõudma piiranguid korraga tippu tõusvate mägironijate arvu osas. «Laupäeval oli mäel liiga palju rahvast. Mõned alpinistid pidid kõrgmäestikus liiga kaua ootama tippu pääsemist,» ütles Nepali ametnik Gyandendra Shrestha.

Alpinistid on pidanud tipu lähistel ootama mitmeid päevi ilmastikuolude paranemist. Ilm oli esimest korda sel alpinismihooajal selge eelmise nädala reedel ja laupäeval.

Viimasest baaslaagrist ülalpool asuvat piirkonda on hakatud kutsuma surmatsooniks ja seda nõlva järsu olemuse, jäisuse ning hapniku vähesuse tõttu.

Mõne alpinisti arvates on mägi muutunud senisest ohtlikumaks ja seda oletatavasti kliima soojenemise tagajärjel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles