Clinton hoiatas Põhja-Koread provokatsioonide eest

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton.
USA välisminister Hillary Clinton. Foto: Reuters / Scanpix

Lõuna-Koread väisav USA välisminister Hillary Clinton hoiatas reedel stalinistlikku Põhja-Koread provokatsioonide eest, kutsus Pyongyangi naasma tuumakõnelustele ja nimetas ametisse uue erisaadiku.


Lõuna-Korea pealinnas Soulis peetud pressikonverentsil ütles Clinton, et suhted Ühendriikidega ei parane enne, kui Pyongyang ei lõpeta oma lõunanaabri pidevat solvamist, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet. 

Clinton lisas, et Põhja-Korea peab täitma varasemaid lubadusi lõpetada oma tuumarelvaprogramm ja lammutada tuumarajatised.

Clintoni sõnul on Põhja-Korea viimaste aegade ähvardused katsetada teoreetiliselt Ühendriikideni lendama pidavaid kaugmaarakette «provokatiivsed» ja «kasutud».

«(Lõuna-)Korea demokraatia- ja majandusliku õitsengu saavutused on teravas kontrastis türannia ja vaesusega põhja pool piiri,» sõnas minister oma kolleegi Yu Myung-hwaniga peetud ühispressikonverentsil.

«Põhja-Koread ei oota ees (senisest) erinev suhe USA-ga, solvates ja keeldudes dialoogist Korea Vabariigiga,» ütles Clinton Lõuna-Korea ametlikku riiginime kasutades.

Viimastel nädalatel on Pyongyang asunud taas jõulisemalt ärplema oma lõunanaabri, eriti aga selle konservatiivse riigipea Lee Myung-bakiga, kes aasta tagasi presidendiks saamise järel katkestas tingimusteta abi saatmise Põhja-Koreasse.

Neljapäeval süüdistas Põhja-Korea Washingtoni tuumarünnaku kavandamises ja teatas, et on «täies valmiduses» pidama sõda Lõuna-Koreaga.

Clinton avalikustas ühtlasi ka oma valiku USA delegatsiooni juhi kohale tuumaläbirääkimistel - erisaadikuna asub tööle USA endine suursaadik Lõuna-Koreas Stephen Bosworth, kes võtab vastutuse üle Christopher Hillilt.

Clinton hoiatas ühtlasi ka võimaliku võimuvõitluse pärast salatsevas kommunistlikus riigis. Tema sõnul ei ole sugugi välistatud poliitiline kriis, kui on selgusetu, kellest saab mantlipärija 67-aastasele Kim Jong-ilile.

Paljude analüütikute hinnangul tabas Kimi mullu augustis südamerabandus. Ehkki Kim on usutavasti taastunud haigushoost, on tema tervisega seonduv endiselt suureks mureküsimuseks.

Piirkonna suurriikidega peetavad läbirääkimised, mille eesmärgiks on veenda Pyongyangi loobuma tuumarelvadest paariastaatuse tühistamise ja rahvusvahelise abi andmise vastu, on praegu põhimõtteliselt seiskunud.

Neljapäeval Souli saabunud Clinton kohtus Lõuna-Korea ja USA sõjaväeametnikega, kes seisavad silmitsi Põhja-Korea 1,2-miljonilise armeega. Valdav osa Põhja-Korea väekontingendist on paigutatud raskelt kindlustatud piiri lähedale, mis on Korea poolsaare vaenupooli lahutanud pea kuus aastakümmet.

Lõuna-Korea 670 000-liikmelist armeed toetavad ka 28 000 USA sõdurit.

Clintonil seisab ees ka kohtumine Leega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles