Argentina saadab gaasikambreid eitanud piiskopi riigist välja

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Williamson.
Richard Williamson. Foto: Reuters / Scanpix

Argentina siseministeeriumi teatel on riigi võimud andnud käsu saata riigist välja holokausti täit ulatust eitanud piiskop Richard Williamson.

Skandaalsele Williamsonile, kes võimude teatel «šokeeris Argentina ühiskonda, juute ja inimsust», anti kümme päeva riigist lahkumiseks, vahendas AFP.

Paavst Benedictus XVI otsustas hiljuti tühistada neljale roomakatoliku kiriku piiskopile aastakümnete eest määratud teenistuskeelu.

Neist üks, 68-aastane piiskop Williamson, on oma varasemates sõnavõttudes eitanud holokausti täit ulatust, sest tema hinnangul ei kasutanud natsionaalsotsialistiku Saksamaa sõdurid ja nende liitlased juutide tapmiseks gaasikambreid.

Varem kõrvaldati briti päritolu piiskop ka Argentina uskliku seminari juhi kohalt.

Võimude otsus pole üllatav, sest Argentinas elab Lõuna-Ameerika suurim juudi kogukond. Hinnanguliselt on Argentina kodumaaks 300 000 juudile, kes moodustavad 40 miljoni elanikuga riigi elanikkonnast kaks protsenti. Hinnanguliselt 93 protsenti riigi elanikest peab end katoliiklaseks.

Kuigi Vatikani kinnitusel polnud paavst teenistuskeeldu tühistades teadlik piiskopi seisukohtadest ja kinnitas oma ametlikus avalduses juutidega täielikku solidaarsust, tõi kirikupea otsus piiskop tagasi kiriku rüppe kutsuda kaasa paljude riikide pahameele ja skandaali.

Williamson lubas eelmisel nädalal Saksa nädalalehele Der Spiegel antud intervjuus, et kontrollib ajaloolised tõendid uuesti üle, kuid pole seni ühtegi ametlikku avaldust veel teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles