Vene kohus mõistis reisirongi õhkijad vangi

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad 2009. aasta 29. novembril reisirongi Nevski Ekspress plahvatanud vaguni juures.
Uurijad 2009. aasta 29. novembril reisirongi Nevski Ekspress plahvatanud vaguni juures. Foto: SCANPIX

Vene kohus määras täna vanglakaristuse kümnele inimesele, kes mõisteti süüdi 27 inimelu nõudnud pommiplahvatuse korraldamise eest reisirongile Nevski Ekspress.

BBC teatel sai 2009. aasta 28. novembril Moskvast Peterburgi suundunud rongile tehtud rünnakus viga veel 130 inimest. Rünnaku korraldamise eest võttis vastutuse Venemaa tagaotsituim mees, rahutu Põhja-Kaukaasia mässuliste liider Doku Umarov.   

Rünnaku korraldamises süüdi mõistetud kümme isikut, kes süüdistuse järgi kuulusid relvastatud rühmitusse, tabati aga 2010. aastal Venemaa Föderatsiooni lõunaosas Inguššias korraldatud erioperatsiooni käigus, mille ajal lasti maha veel kaheksa kahtlusalust.

Kõik kümme süüalust, kellest üheksa kuuluvad samasse perekonda, mõisteti süüdi terrorismis, tapmistes ning relvade ja lõhkeaine ebaseadusikus käitlemises. Neljale kohtualusele määrati eluaegne vanglakaristus, ülejäänutele seitsme- kuni kaheksa-aastane vanglakaristus.

Samuti rahuldas kohus Venemaa Raudtee hagi nelja kaebealuse suhtes ning nõudis kahju hüvitamist 134 miljoni rubla ulatuses.

Keegi kohtualustest ennast süüdi ei tunnistanud. Nende advokaadi kinnitusel kaebavad nad kohtu otsuse edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles