CIA sai uue juhi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leon Panetta ja tema naine Sylvia.
Leon Panetta ja tema naine Sylvia. Foto: AP / Scanpix

Endine Valge Maja personaliülem Leon Panetta asus eile USA luurekeskagentuuri (CIA) direktori ametisse.


Oma ametisse vannutamise tseremoonial lubas 70-aastane Panetta tuua organisatsiooni kogemusi, teha suuremat koostööd agentuuri kontrollivate kongressi komiteedega ja anda endast parim, et president saaks parima sõltumatu luureanalüüsi, vahendas AFP.

«Ma tunnen Washingtoni. Ma usun, et ma tean, kuidas see töötab,» on Panetta öelnud.

Panetta vahetas ametikohal välja Michael Haydeni, keda demokraadid ja inimõigusorganisatsioonid on kritiseerinud USA eelmise presidendi George W. Bushi terrorismivastase sõja liigses toetamises.

CIA maine Bushi ametiaja jooksul on märgatavalt langenud, kuid Ühendriikide president Barack Obama on lubanud USA moraalse suuruse maailmaareenil taastada. See tähendab ka muutusi CIAs.

Demokraatliku partei veteranpoliitikul on luuretöös ja rahvusliku julgeoleku küsimustest suhteliselt vähe kogemusi, kuid usaldusväärse parteisõdurina, kes küll toetas presidendivalimiste võidujooksul Hillary Clintonit, langes Obama valik siiski tema kasuks ning ka senat ei leidnud põhjust, miks tema kanditatuur tagasi lükata.

Panetta on lubanud lõpetada avalikkuse hukkamõistu pälvinud radikaalsete ülekuulamismeetodite kasutamise, mille tõttu on tuntuks saanud ka Kuuba saarel Guantánamo lahe mereväebaasis asuv kurikuulus vangla.

Vaatamata oma ebapopulaarse eelkäija tehtud valearvestustele, on Panetta oma avaldustes olnud suhteliselt tagasihoidlik ja hoidunud otsestest süüdistustest. Mõnevõrra üllatuslikult jätkab ametis ka agentuuri tähtsuselt teine mees, asedirektor Steve Kappes.

Itaalia immigrantide perest pärit Panetta on olnud Bill Clintoni administratsiooni personaliülem ja enne seda 16 aastat esindajatekoja rahvasaadik.

Valge Maja personaliülemaks sai Panetta 1994. aastal ja sellel ametikohal töötas ta järgnevad kolm aastat. Pärast Valgest Majast lahkumist on Panetta juhtinud California ülikooli poliituuringute keskust, lisaks kuulub ta mitme äriettevõtte ja kolmanda sektori organisatsiooni nõukogu koosseisu.

Panetta on eelkõige tuntud kui eelarveekspert, sest just majandusvaldkonnas on ta suutnud end kõige paremast küljest näidata. Clintoni ametiajal läbis USA oma ajaloo pikima rahuaegse majanduskasvu perioodi ja Panetta oli eelarve koostamisel üks võtmeisikuid. Analüütikud on toonud esile ka Panetta teadmised valitsusaparaadi toimimisest ja töökorraldusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles