Saksa sõdurite lapsed Prantsusmaal saavad kodakondsuse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Saksamaa valitsus on otsustanud muuta kergemaks kodakondsuse andmise nendele kümnetele tuhandetele inimestele, kes sündisid Teise maailmasõja ajal Prantsusmaal teeninud sõdurite suhetest kohalike naistega.



Teise maailmasõja ajal naaberriiki pikalt okupeerinud Saksa sõduritel oli prantsuse naistega palju suhteid ning neist sündinud nn sõjalapsed jäid sõja lõppemise järel Prantsusmaale elama, ehkki neid seal sageli hüljati ja halvustavalt värdjatena koheldi.

Saksa siseministeerium kinnitas eile, et valitsus on teadlik selliste inimeste raskustest. Muu hulgas on samale probleemile viidanud ning selle tunnistamist nõudnud ka Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner, vahendas Helsingin Sanomat.

«Kõik need, kes soovivad kodakondsust saada, võetakse vastu,» teatas eile Saksa siseministeeriumi pressiesindaja AFP-le. «Me tegutseme lahkelt nende taotlustega. Näiteks ei võta me lõivutasu,» kinnitas ametnik, kelle sõnul on küsimusega aktiivselt tegelenud ka välisministeeriumid.

Saksa sõdurite järeltulijad ei saa kodakondsust siiski automaatselt, vaid nad peavad selleks soovi avaldama. Prantsusmaal võis ajaloolaste hinnangul Saksa sõdurite lapsi sündida isegi kuni paarsada tuhat. Saksa okupatsioon kestis 1940.-1944. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles