Kõrgõzstan lubab NATO maismaaveostel riiki läbida

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennuväebaas Kõrgõzstanis.
USA lennuväebaas Kõrgõzstanis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstan sõlmis Põhja-Atlandi Alliansiga (NATO) transiidilepingu, lubades liikuda läbi oma territooriumi Afganistani suunduvatel ja sealt lahkuvatel maismaaveostel.

Kõrgõzstani välisministeeriumi teatel allkirjasid välisminister Ruslan Kazakbajev ja NATO peasekretäri asetäitja Alexander Vershbow vastava dokumendi Chicagos aset leidnud NATO tippkohtumisel.

Lubatud maismaaveosed hõlmavad nii raud- kui maanteel liikuvaid veoseid.

Kooskõlastus aitab rahvusvahelistel jõududel tagada Afganistani julgeolekut ja stabiilsust,  kinnitas Kazakbajev RIA Novosti vahendusel.

Ameerika Ühendriigid kasutavad Kõrgõzstani pealinna Biškeki lähistel asuvat Manase lennubaasi. Seda nimetatakse transiitveoste keskuseks ja ametlike andmete järgi viibib seal 1500 USA sõdurit ja tsivilisti.

President Almazbek Atambajev avalikustas eelmise aasta novembris plaani sulgeda õhujõudude baas 2014. aasta sügisel, kui NATO juhitavad rahvusvahelised julgeolekujõud (ISAF) Afganistanist lahkuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles