Aserbaidžaani politsei võttis kinni mitukümmend protestijat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni teoetajad erariietes politseinike haardes.
Opositsiooni teoetajad erariietes politseinike haardes. Foto: SCANPIX

Aserbaidžaani politsei võttis täna kinni kümneid opositsiooniaktiviste, kes korraldasid ajal, mil Bakuu võõrustab Eurovisiooni lauluvõistlust, viimase protesti võimude loata korraldatud meeleavalduste sarjast.

Protestijad võeti kinni opositsiooni meeleavaldusel riigitelevisiooni juures, mis on Eurovisiooni ülekannete ametlik partner.

«Kinni võeti 30–35 inimest,» ütles opositsioonilühenduse Ühiskondlik Koda pressiesindaja Leila Mustafajeva AFP-le.

Kinnipeetute seas oli kaks naist, kes hoidsid plakatit:«Me soovime ühiskondlikku TVd, mitte Ilhami TVd», viidates president Ilham Alijevile, kelle tegevus ja kõned domineerivad riigi uudistes.

Ohvitserid, osa erariietes, tõttasid rahvasumma sekka, et aktivistid kinni nabida ning nad politseibussidesse tirida.

Ühiskondliku Koja avalduses, mis avaldati Facebookis, kinnitatakse samuti, et neli opositsioonipoliitikut võeti kinni hommikul, kui nad protesti eel kodunt lahkusid. Üks neist lasti hiljem vabadusse.

«Protesti jooksul vahistati veel mitu parteiliiget ning viidi teadmata suunas,» kinnitatakse avalduses.

Inimõiguslane Fuad Hassanov, kes protesti jälgis, nimetas politsei reaktsiooni tüüpiliseks.

«Ma ei ole üllatunud, kuna tegemist on aktivistide tavapärase eluga,» märkis ta, lisades, et protestijad üritasid vaid «rakendada on õigust kogunemiste vabadusele».

Ta lisas, et Euroopa Ringhäälinguliidu (EBU) liikmest Aserbaidžaani televisioon on kohustatud väljendama erinevaid poliitilisi vaateid, ent ei tee seda.

«Meid ei ole kunagi kutsutud debattideks televisiooni. Millistest tasakaalustatud programmidest saab siin rääkida?» osutas ta.

Aserbaidžaani võimud mõistsid eraldi arenguna täna hukka Eurovisiooni lauluvõistluse politiseerimise, pärast seda, kui Rootsit esindav Loreen, kelle võiduvõimalusi peetakse kõrgeks, kohtus eile Aserbaidžaani inimõigusaktivistidega.

Presidendi administratsiooni vanemametnik Ali Hassanov ütles kohalikule meediale, et EBU peaks ennetama selliseid kohtumisi «Aserbaidžaani-vastaste» rühmitustega.

Võimud soovivad kasutada toretsevat lauluvõistlust, et pälvida rahvusvahelist kiitust peamiselt moslemitest elanikega energiarikkale riigile.

Ent poplaulude võistlus on samuti tõmmanud pretsedenditut tähelepanu väidetele, et Alijevi valitsus vangistab oponente, kiusab taga ajakirjanikke, surub maha proteste ja kitsendab vabadusi.

Esmaspäeval, esimese poolfinaali eel, ajas politsei Bakuus laiali sajakonna osalejaga protesti. Teine poolfinaal leiab aset täna, finaal aga ülehomme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles