USA merevägi karmistab võitlust piraatide vastu

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjalaev Boosaaso sadama juures Somaalia rannikul..
USA sõjalaev Boosaaso sadama juures Somaalia rannikul.. Foto: Reuters / Scanpix.

USA merevägi kavandab agressiivsemat strateegiat Adeni lahes tegutsevate piraatidega võitlemisel ja samuti koostatakse kava arvatavate piraatide kohtu ette toomiseks, ütles kõrge mereväekomandör neljapäeval.


USA välisministeerium sõlmis jaanuaris Kenyaga leppe, mis võimaldab arvatavate piraatide üle seal kohut mõista ja USA mereväel neid merel vahi alla võtta, vahendas Reuters.

«Me ootame pikisilmi tabamise ja kohtu ette toomise mehhanismi rakendamist, et kahandada rünnakute arvu,» ütles viienda sõjalaevastiku komandör viitseadmiral William Gortney pressikonverentsil Bahreinis. «Piraatide jaoks on mäng muutunud,» toonitas ta.

Eelmisel nädalal võttis USA ja Briti sõjalaevadest koosnev üksus esimest korda vahi alla kaks arvatavate piraatide rühma, kui sõjalaevad olid Adeni lahes kaubalaevadelt hädakutsungi saanud.

NATO kavatseb saata sõjalaevad samuti uuele operatsioonile Somaalia rannikul tegutsevate piraatide vastu. Selle peasekretär Jaap de Hoop Scheffer kohtus neljapäeval Krakówis alliansi kaitseministritega ja ütles, et operatsiooni üksikasju veel töötatakse välja, kuid ilmselt osaleb selles kuus sõjalaeva.

India ookeani loodenurgas asuvas Adeni lahes, mis ühendab Suezi kanali kaudu Euroopa mereteid Lähis-Ida ja Aasiaga, kaaperdasid piraadid eelmisel aastal kümneid laevu ning nõudsid nende ja meeskondade vabastamise eest kümnete miljonite dollarite ulatuses lunaraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles