Egiptuse presidendivalimiste teise vooru said Mursi ja Shafiq

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Mursi.
Mohamed Mursi. Foto: SCANPIX

Egiptuse presidendivalimiste teise vooru jõudsid Moslemivennaskonna kandidaat Mohamed Mursi ja kukutatud presidendi Hosni Mubaraki režiimi viimane peaminister Ahmed Shafiq, näitavad täna avaldatud mittetäielikud valimistulemused.

Moslemivennaskonna teatel juhib tema kandidaat, kui suurem osa hääletussedelitest on loetud, ja läheb teises voorus kokku Shafiqiga.

«On selge, et teine voor toimub Mohamed Mursi ja Ahmed Shafiqi vahel,» ütles vennaskonna ametnik Reutersile.

Moslemivennaskonna juhtkond koguneb otsustama kampaaniastrateegiat teiseks valimisvooruks, mis korraldatakse 16. ja 17. juunil, lisas ta.

Moslemivennaskonna ametnik ütles, et kui kokku oli loetud hääled 12 800 valimisjaoskonnas 13 100st, oli Mursi kogunud 25 protsenti ja Shafiq 23 protsenti häältest. Teine islamistide kandidaat Abdel Moneim Abol Fotouh oli saanud 20 protsenti ning vasakkandidaat Hamdeen Sabahy 19 protsenti häältest.

Kolmapäeval ja neljapäeval peetud esimese vooru ametlikke tulemusi on oodata alles teisipäeval. Egiptuse riigipeaks kandideeris 12 inimest.

Presidendivalimised on võtmetähtsusega samm segases ja sageli verises üleminekus demokraatiale, mis peaks valitseva sõjaväenõukogu lubaduse kohaselt kulmineeruma 1. juulil, kui võim antakse üle uuele presidendile.

Kui aga selleks saab Shafiq, on karta uusi rahutusi, sest tema vaenlased on lubanud tänavatele tulla, kui see juhtuma peaks. Mursi võit aga suurendaks pingeid islamistide ja armee vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles