McFaul süüdistas Venemaad pistise pakkumises Kõrgõzstanile

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide õhujõudude lennukid Kõrgõzstanis Manasi lennubaasis.
Ameerika Ühendriikide õhujõudude lennukid Kõrgõzstanis Manasi lennubaasis. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide suursaadik Venemaal Michael McFaul süüdistas Vene ametivõime Kõrgõzstanile pistise andmises 2009. aastal, millega üritati saavutada NATO baasi likvideerimine Manasis.

Diplomaat rääkis sellest eilse kohtumisel kõrgema majanduskooli tudengitega Moskvas, vahendas RIA Novosti.

McFauli sõnul «andis teie riik Kõrgõzstanile pistist, et see ameeriklased Manasist minema kihutataks». Suursaadik tunnistas, et ka USA pakkus Biškekile raha, kuid selle suurusjärk oli ligi kümme korda väiksem.

McFauli kinnitusel ei proovi USA mängida Kõrgõzstani valitsusringkondade mõjusfääris ja kinnitas, et Manasi baas on hädavajalik Afganistani suunduvate ameeriklastest sõdurite jaoks, vahendas Interfax.

USA baas asub Manasi lennuväljal alates 2001. aastast ja tegutseb transiidipunktina NATO veokitele ja koalitsioonijõudude sõduritele.

Kõrgõzstani võimud tühistasid baasi olemasolu puudutanud lepingu 2009. aasta alguses, vaatlejad väitsid tookord mitteametlikult, et see otsus oli seotud Venemaalt saabunud finantsabiga.

2009. aasta suvel allkirjastasid USA ja Kõrgõzstan uue lepingu, mille järgi nimetati lennubaas transiitveoste keskuseks, kuid selle funktsioon tegelikkuses ei muutunud. Kõrgõzstani ametivõimude viimaste teadete järgi pannakse Manasi baas kinni 2014. aastal lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles