Mathias Rust kahetseb ajaloolist lendu Moskvasse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kremli müür ja tornid Moskva südames.
Kremli müür ja tornid Moskva südames. Foto: SCANPIX

Lääne-Saksast pärit Mathias Rust kahetseb oma ajaloolist maandumist Punasele väljakule, millest homme möödub 25 aastat.

19-aastase nooruki sooviks oli kohtuda Nõukogude Liidu tollase liidri Mihhail Gorbatšoviga. Väikelennuki Cessna 172 maandumine 28. mail 1987 NSVLi pealinna südames üllatas kogu maailma.

Eriti piinlik oli vahejuhtum korrakaitsjatele ja jõustruktuuridele, kuna samal päeval tähistati piirivalvurite päeva.

«Olin vaid 19-aastane. Mul oli hoog sees ja omasin poliitilisi tõekspidamisi. See tundus tollal ainuõige lahendusena,» rääkis 44-aastane Rust Saksa väljaandele Stern mõni aeg tagasi.

«Nüüd mõtlen loomulikult teisiti. Uuesti ma nii ei teeks, ma ei peaks ka plaani realistlikuks…Tagantjärele vaadates oli see vastutustundetu,» lisas ta.

Aastal 1987 arvas Rust, et suudab muuta maailma ja edendada suurriikide desarmeerimisalaseid läbirääkimisi. Tema uljas käitumine tõi muutusi küll, kuid veidi teistsuguseid: NSVLi tollane kaitseminister Sergei Sokolov lasti lahti. Lisaks kaotas töökoha veel umbes 200 sõjaväelast.

Kuna piirivalvurid tähistasid samal ajal oma pidupäeva, siis oletuste järgi jõid nad tööpostil viina ja laulsid temaatilisi laulukesi.

Vahejuhtum oli sensitiivne ka Soome jaoks, kuna Rust oli startinud Helsingist Malmi lennuväljalt.

Hamburgist saabunud sakslane pidi esmalt jätkama teekonda Helsingist Stockholmi, tema aga muutis Nummela kohal suunda ja kadus Soome õhuruumist Soome lahe kohal.

Sajad inimesed nägid väikelennuki maandumist Kremli müüri lähistele pealt oma silmaga. Samas olnud Soome üliõpilane tegi sellest pilti, millest sai intsidendi rahvusvaheline ikoon, kirjutab Ilta-Sanomat Online.

Mathias Rusti kohe kinni ei võetud. Ta jõudis anda autogramme ja toimunust jahmunud inimestega veidi juttugi ajada. Seejärel viidi ta vanglasse.

Lisaks ülekuulajatele pidi nooruk oma käitumist seletama ka Moskvasse saabunud vanematele. KGB ametnikud pakkusid perele teed ja küpsiseid – Moskvas puhusid glasnosti tuuled.

Rust viibis kinnipidamisasutuses 14 kuud ja pääses seejärel vabaks.

Nüüd käis mees koos Sterni ajakirjanikuga taas Punasel väljakul ja ka talle tuttavas vanglas.

Rust õpib praegu joogaõpetajaks ja ta tahab kodulinnas Hamburgis rajada joogakooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles