Tuhanded Montreali protestijad nõudsid demokraatiat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Umbkaudu 10 000 meeleavaldajad kulges laupäeval jalgsi, jalgratastel, rulluiskudel ja ruladel läbi Montreali kesklinna, saateks pottide-pannide, udupasunate ja vilede kõrvulukustav lärm.

Oli näha Kanada Québeci provintsi lippe, aga ka punalippe ja plakateid, millel mõisteti hukka eelmisel nädalal parlamendis vastu võetud protestiaktsioonide läbiviimist kitsendav seadus.

Võimud lootsid teha protestiseadusega lõpu tudengimeeleavaldustele õppemaksutõusu vastu, sest seadus nõuab iga demonstratsiooni aja ja koha teatamist vähemalt kaheksa tundi ette, ja ähvardab selle tegematajätmise korral suurte trahvidega.

Ametivõimud ongi seda ära kasutanud, et tudengiprotestid seadusevastaseks kuulutada ja saata politsei meeleavaldajaid laiali ajama.

Eile liikus protestijaid ringi igasugusel kujul - rahva hulgas oli kloune, pandasid ja koguni üks alasti neiu jalgrattal.

Meeleavaldajatele järgnes väike salk politseinikke ratsa ja rattasadulas ning autoga.
Protestijate põhimassi moodustasid tudengid, aga oli ka eakaid kanadalasi, kes meenutasid oma noorusaja väljaastumisi.

«Ma olen 71 aastat vana ja läksin vahetult pärast 1968. aasta maid Pariisi õppima,» ütles vabadussambaks maskeerunud professor Guytay Tremblay.

Paljude marsil osalenute sõnul oli proteste käsitlev eriseadus vaid üks tegur, mis sundis neid välja tulema.

«Oleme pidanud kuude kaupa kuulma erinevatest skandaalidest ja korruptsioonist,» ütles pensionipõlve pidav filosoofiaprofessor Jocelyn Simard. «Inimesed kuulevad sellest televisioonis, aga nad tunnevad jõuetust. Minu meelest on tudengid julgustanud inimesi tänavatele tulema ja poliitilise korruptsiooni vastu meelt avaldama.»

Politsei teatas, et marss on ebaseaduslik, sest teda ei teavitatud selle ajakavast. Ühtki vahejuhtumit siiski ei tekkinud ja ainus kinnipeetu oli ärritunud autojuht, kes ei kannatanud marssijate järel oodata.

Protestiaktsioonid toimusid ka Québeci linnas, Trois-Rivières'is ja mitmes prantsuskeelse provintsi väiksemas linnas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles