Thbilisi kesklinnas kogunes opositsiooni miitingule kümneid tuhandeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhanded Gruusia opositsiooni toetajad täna Thbilisis.
Tuhanded Gruusia opositsiooni toetajad täna Thbilisis. Foto: SCANPIX

Miljardärist ärimehe Bidzina Ivanišvili juhitava opositsiooniliikumise Gruusia Unistus kogunemisele täna pealinnas Thbilisis tuli kokku kümneid tuhandeid inimesi, mis korraldajate sõnul on ennenägematu.

Ivanišvili ütles Vabaduse väljakule kogunenuile, et tänasest algab aktiivne valimiskampaania ja väljendas veendumust, et sügisestel valimistel kogub valimisliit enim hääli.

«Luban tegelikku poliitikat ja tegelikke samme. Me ei luba võimatut, kuid püüame teha võimaliku puhul maksimumi,» ütles ta ja lisas, et praeguse valitsuse prioriteet on enda võimu säilitamine. «Meie prioriteediks saab kõigi kodanike vabadus.»

Tema sõnul alustab Gruusia Unistus võitlust ühtse, tugeva ja demokraatliku Gruusia nimel.

«Me teame, kelle ja millega meil tegu on,» lausus ta. «Meie vastu on vaid üksainus arg inimene.»

Ivanišvili rääkis ühtlasi, mida opositsiooniliikumine kavatseb võimule tulles teha. Tema sõnul tuleb esmalt välja juurida tööpuudus, pensionäridele tuleb tagada vääriline pension, kõigile kodanikele peab olema tagatud täielik ravikindlustus ning riigis peab hakkama kehtima õiglane kohtuvõim.

«Täna luban ma lõpuni võidelda,» ütles ta.

Kogunemise avas Gruusia jalgpallikoondise endine kapten Kakha Kaladze, kes kutsus toetama eelseisvatel valimistel Ivanišvilit ja tema juhitavat opositsioonijõude koondavat liikumist. Kaladze väljendas veendumust, et Ivanišvili on suuteline riiki koondama ja tagama võitu kogu gruusia rahvale.

Endine sportlane kritiseeris Gruusia võime ja president Mihhail Saakašvilit. «Miša, inimesed ei usu sind, ja sa pead lahkuma,» pöördus Kaladze sõnades riigipea poole.

Thbilisi Vabaduse väljakule tulnud kümned tuhanded inimesed on korraldajate sõnul Gruusia jaoks ennenägematult suur inimeste kogunemine.

«Sellise mastaabiga üritust ei ole Gruusias varem veel toimunud,» ütles opositsioonilise koalitsiooni üks liidreist Eka Beselia ajakirjanikele.

Ivanišvili lubas massikogunemisi lähiajal mitmel pool riigis.

Politseijõud keeldusid andmast omapoolset hinnangut osalejate arvule, ent nende sõnul möödus veidi üle tunni kestnud kogunemine vahejuhtumiteta.

Ivanišvili, kel seni veel puudub Gruusia kodakondsus, kavatseb ära kasutada võimaluse osaleda oktoobrikuistel üldvalimistel. Gruusia parlament võttis hiljuti vastu seadusmuudatused, mis võimaldavad Euroopa Liidu kodanikel, kes on sündinud Gruusias ning elanud riigis vähemalt kümme aastat, osaleda parlamendivalimistel.

Ivanišvili ütles, et tunneb end peaaegu Gruusia kodanikuna, sest selle on talle andnud rahvas.

Ivanišvilil ei õnnestunud varem naturalisatsiooniprotsessi kaudu oma Gruusia kodakondsust taastada, vahendas BBC aprillis. Gruusia justiitsministeeriumi tsiviilregistri agentuuri kinnitusel ei saa Ivanišvili Prantsusmaa kodanikuna taotleda kodakondsust naturalisatsiooni korras, vaid pidanuks esitama topeltkodakondsuse saamise taotluse.

Mullu oktoobris, mõni päev pärast Ivanišvili teadet kavatsusest taotleda praeguste võimude tagandamist, võttis president Saakašvili miljardärilt ära talle eriteenete eest omistatud kodakondsuse.

Mullu loobus miljardär ka oma Venemaa kodakondsusest.

Gruusia võimud ei ole tänast opositsiooni suurkogunemist seni kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles