Jalgpalli EM on toonud Ukrainale suured võlad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa jalgpallimeistrivõistluste karikas  Ukraina Donetski jalgpallistaadionil
Euroopa jalgpallimeistrivõistluste karikas Ukraina Donetski jalgpallistaadionil Foto: SCANPIX

Euroopa meistrivõistlused jalgpallis on Ukrainale toonud suured võlad ning mõjutab negatiivselt juba varasemast nõrka majandust.

Asjatundjate sõnul on täiesti võimalik, et Ukraina ei suuda EMi korraldamiseks võetud laene tagasi maksta, edastab Helsingin Sanomat.

Üks kuu kestev jalgpalliüritus on kasvatanud Ukraina võlga 13 miljardi dollari võrra.

Majandusasjatundjate arvates võib suur võlg Ukrainast investorid eemale peletada.

Sellel aastal peab Ukraina võlgu tagasi maksma 11,9 miljardi dollari eest. Juunis tuleb sel riigil tagasi maksta 2,5 miljardit dollarit.

Endise peaministri Julia Tõmošenko vangistus on näidanud Ukrainat rahvusvahelisel areenil veelgi halvemas valguses ning kahandanud usku selle riigi poliitikasse ja majandusse.

«Ukraina ei saa jalgpalli EMi korraldamisest mitte mingit majanduslikku kasu. Euroopa Liidu reaktsioon Ukraina sisepoliitilisele olukorrale on juba ette hävitanud  jalgpalliürituse võimalikud positiivsed väljavaated,» sõnas poliitanalüütik Andrei Kolpakov.

Välismaiseid investoreid hirmutab ka Ukrainas leviv korruptsioon.  Hotellihinnad on tõusnud lakke ning selle tõttu on suur osa jalgpallifänne kas lühendanud oma viibimist Ukrainas või siis üldse sinna sõitmast loobunud.

Ukraina valitsus andis jalgpalli EMi korraldamiseks 6,6 miljardit laenudollarit. Kui juurde liita veel riigi- ja erafirmade antud summad, siis Ukraina EMi korraldamise võlg on 13,4 miljardit dollarit.

«Ukraina maksumaksjad peavad veel aastaid maksma jalgpallipeost tingitud võlgu,» lisas Financial Timesi analüütik Erik Nayman.

Euroopa jalgpalli meistrivõistluste  finaalturniir peetakse Poolas ja Ukrainas 8. juunist – 1. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles