Lavrov: Venemaa nõuab Houla veresauna uurimist

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Venemaa välisministri Sergei Lavrovi kinnitusel nõuab Venemaa Houla veresauna uurimist Süürias.

«Me nõuame, et Houlas juhtunu kohta viiakse läbi uurimine. Pole kahtlust, et valitsus kasutas seal suurtükke ja tanke. Sellest teatasid ÜRO vaatlejad pärast käiku tragöödia toimumiskohale,» ütles Lavrov RIA Novostile.

Rahvusvaheliste vaatlejate andmetel sai 25. ja 26. mail Houla asula elanike vastu korraldatud rünnakus surma 116 inimest. Süüria ametivõimud eitavad seotust selle veretööga.

Lavrov võrdles olukorda Houlas endise Jugoslaavia aladel Račakis 13 aastat tagasi toimunud sündmustega. 1999. aasta jaanuaris leidis Račaki külas aset võitlus ilmselt albaanlastest sisside ja Jugoslaavia julgeolekujõudude vahel. Sealt leiti 45 surnukeha, mis olid sinna toodud mujalt, kuid sündmuste tagamaad jäid selgusetuks, vaatamata rahvusvaheliste vaatlejate jõupingutustele.

Selle tragöödia ametlike uurimisandmete puudumine näitab vajadust teha kindlaks Houlas juhtunu, rõhutas Lavrov.

«Süü tuleb teha kindlaks objektiivselt. Keegi ei võta seda Süüria valitsuselt, keegi ei võta seda võitlejatelt. Selleks, et niisugust asja ei korduks, tuleb teha selgeks kõik asjaolud. Või vähemalt peame tegema suuri jõupingutusi, et niisugust asja enam ei juhtuks. See aga eeldab, et kõik välismängijad mängiksid ühte mängu, mis oleks suunatud Kofi Annani plaani täitmisele,» rõhutas Lavrov.

«Te ju teate, et tango tantsimiseks läheb vaja kahte partnerit, kuigi praegune olukord Süürias sarnaneb mitte tango, vaid pigem diskoteegiga, kus kümned löövad tantsu,» lisas ta.

Lavrov rõhutas, et tuleb liita mitte üksnes Süüria opositsioon ja valitsus, mis peavad alustama dialoogiga, vaid liituma peavad ka välisjõud ja seda Annani plaani elluviimiseks.

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis eile tsiviilelanike tapmise Homsi linna lähistel asuvas Houlas hukka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles