Peterburi Maria teater tekitab elevust Putinile viitava ooperiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Modest Mussorgski ooperi «Boriss Godunov» etendusest Peterburi Maria teatris.
Stseen Modest Mussorgski ooperi «Boriss Godunov» etendusest Peterburi Maria teatris. Foto: SCANPIX

Venemaa legendaarne Maria teater üllatab kuulajaid klassikalise ooperi uuslavastusega, mis tõmbab paralleele 16. sajandi halastamatu valitseja ja Venemaa praeguse režiimi vahel.

Peterburi teatris etenduva Modest Mussorgski ooperi «Boriss Godunov» ajal täidavad ühel hetkel lava märulipolitsei ning loosungeid skandeerivad protestijad, selges viites Vladimir Putini vastastele tänavameeleavaldustele.

19. sajandist pärinev ooper, mis põhineb rahvuspoeedi Aleksandr Puškini näidendil, kirjeldab 16. sajandi hakul pärast õigusjärgse troonipärija tapmist võimule tulnud tsaar Boriss Godunovi tõusu ja langust.

Süžee, mis keskendub tsaari ja tema enda rahva vahelisele lõhele, on põhjustanud korduvaid tsensuurikärpeid nii impeeriumiaegsete võimude kui ka Nõukogude Liidu ajal.

Vene ooperiteatri jaoks on ääretult haruldane teha oma etendustes nüüdisaegseid poliitilisi viiteid.

Ilmseim osutus tänapäevasele Venemaale tuleb märulipolitsei ehk OMONi vormirõivaste näol, mis kaitseb tsaar Godunovi ja tema peret vihaste rusikaid viibutavate kodanike massi eest.

«Ükski protestija ei osanud oodata, et vene Twitteri viimaseid trende väljendatakse konservatiivsel ooperilaval,» kirjutas täna päevaleht Izvestija, märkides, et «lavastus annab korraliku litaka».

Kui paljud lavakujunduse detailid vihjavad Nõukogude perestroika lõpuajale, kui Venemaad tabasid rängad majanduskriisid ja suurmeeleavaldused, on mõned elemendid nagu sülearvutiga munk või rikkalik ikonostaas tüüpilisemad Vladimir Putini internetiajastule ning õigeusukiriku kasvavale võimule.

Maria teatri rahvusvaheliselt tunnustatud muusikajuht Valeri Gergijev on tuntud Putini toetajana ning oli üks kuulsustest, kes salvestas talvel tema presidendikampaania toetuseks reklaamklipi.

Hoides Maria teatri etenduse detaile viimase minutini saladuses, keskendus Gergijev oma viimases sõnavõtus selle kunstilisele küljele, vihjates õhkõrnalt, et Godunovi metsikused leiavad peegelduse tänapäeva Venemaal.

«Ma ei arva, et ooperimaailm peaks tegema (uudistereporteri) tööd,» ütles maestro eelmise nädala pressikonverentsil, «ent see võib juhtuda tugeva lavastaja või kunstniku kätes.»

Briti ooperilavastaja Graham Vicki seatud ooperi esietendus leiab aset reede õhtul festivali Valgete Ööde Tähed raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles