Riskifondid panustavad europrobleemidelt kasu lõikamisele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riskofondi Paulson & Co juht John Alfred Paulson.
Riskofondi Paulson & Co juht John Alfred Paulson. Foto: SCANPIX

Eurotsooni võlakriisist ja Kreeka lahkumisest eurotsoonist püüavad kasu lõigata paljud riskifondid, kes on välja mõelnud  erinevaid strateegiaid, kirjutab Reuters.

Legendaarne riskiinvestor George  Soros sai kuulsaks panustades naelsterlingi devalveerimisele ning surudes 1992. aastal põlvili Suurbritannia keskpanga. Soros teenis naela devalveerimiselt miljard dollarit.

«Ühel panustajal nii suurt võimu ei ole,» ütles riskifondi Armored Wolf juht John Brynjolfsson, kes panustab euro langusele. «Täna on finantsturud nii palju suuremad,» lisas ta.

Fondijuhid püüavad võlakriisilt tulu teenida erinevate strateegiatega. Nendeks on valuutadega kauplemine, püüdes ära arvata pangaaktsiate liikumisi, spetsiaalseid tuletisväärtpabereid kasutades panustada ettevõtete ja pankade kokkukukkumisele. Riskifondi Greenlight Capital juht David Einhorn (kes ühe esimesena ennustas Lehman Brothersi kokkukukkumist) ütles hiljuti, et panustab kullale ja kullakaevandusettevõtetele osaliselt kartuse tõttu, et eurotsoon võib laguneda. Mõned fondijuhid panustavad isegi erinevate Euroopa riikide võlakirjade tõusule või langusele olenevalt siis nende nägemusest erinevate riikide finantsstabiilsuse suhtes.

Riskifondi Commonwealth Opportunity Capital juht Adam Fisher märkis, et Sorosel oli tegemist «ühe riigi, mitte 17 erineva riigi, ühe otsustaja, mitte 17-ga».

John Brynjolfsson panustab Kreeka lahkumisele euroliidust, sest tema sõnul on Euroopa liidritel väga keeruline astuda samme Kreeka valitsuse rahustamiseks ilma et vihastaks välja eurotsooni teiste riikide poliitikuid.

John Paulson, kes panustas edukalt USA kinnisvaraturu kokkukukkumisele ning kelle fond teenis sellega 2007. aastal 15 miljardit dollarit kasumit, panustab Euroopa võlakirjaturu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles