Ekspert: koalitsioon jagab Afganistanis raadioaparaate

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia sõdur ja raadioaparaadi saanud kohalik elanik Afganistanis.
Belgia sõdur ja raadioaparaadi saanud kohalik elanik Afganistanis. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse teadur Indrek Elling ütles Kuku raadios meedia ja vaba informatsiooni levikust rääkides, et Afganistani kohalikud elanikud on parajad raadiohullud ning koalitsiooniväed jagavad neile raadioaparaate.

Ta märkis välispoliitikasaates «Välismääraja», et afgaanid kuulavad suure huviga raadioprogramme nagu näiteks BBC kohalikus keeles programmi ning NATO juhitav koalitsioon jagab seetõttu afgaanidele üleskeeratavaid ning päikesepaneelidega raadioaparaate.

Kuna praegu on koalitsioonil Afganistanis 56 000 sõdurit, siis on USA presidendi Barack Obama plaan saata riiki juurde 17 000 sõjaväelast suur muutus, rõhutas Elling.

Ta rääkis, et USA soovib seal ilmselt korrata kindral David Petraeuse Iraagis saavutatud edu, mis seisneb vähem otseses lahingutegevuses ning rohkem suurema vägede arvuga piirkonnas reaalses kohalolekus ning kohaliku armee ja politsei arendamise ja sotsiaalprogrammide elluviimise toetamises.

Afganistani kaitseministeeriumi nõunikuna töötanud Gerri Lesk lisas, et suur muutus on toimunud selles osas, et Taliban pole enam omad inimesed, sageli liiguvad Talibani grupid maal ringi koos tõlkidega ning otsest sidet kohalikud nendega enam ei pruugi tunda.

Elling lisas, et Pakistani-Afganistani küsimust saab vaadelda, kui puštu-probleemi, olgu siis usulises või natsionalismi kontekstis, kuna puštud pole kunagi midagi pidanud kahe riigi vahelisest piirist.

Elling rõhutas, et USA eriüksuste täppislöögid Pakistani hõimualadel on teinud al-Qaeda juhtkonnas suurt laastamistööd.

Ta leidis, et Richard Holbrooke’i määramine Obama erisaadikuks Pakistanis ja Afganistanis näitab selgelt, et piirkonnas stabiilsuse saavutamine on Obama välispoliitiline prioriteet. Samas toonitas ta, et USA uus juhtkond asepresident Joe Bideni ja erisaadik Holbrooke’i isikus on ilmutanud üsna suurt jahedust suhtluses Afganistani presidendi Hamid Karzaiga, kelle suhtes on üsna rahulolematud ka britid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles