Putini ametiaja algus tõotab protestide tõttu närviliseks kujuneda

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kaitseminister Anatoli Serdjukov (vasakul), president Vladimir Putin ja peaminister Dmitri Medvedev jälgivad paraadi.
Vene kaitseminister Anatoli Serdjukov (vasakul), president Vladimir Putin ja peaminister Dmitri Medvedev jälgivad paraadi. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Vladimir Putini uue ametiaja algus tõotab kujuneda vägagi närviliseks, sest protestid ei lakka ja inimesed nõuavad suuremaid vabadusi.

Seni suhteliselt rahulikult arenenud vastasseis tärkava kodanikuühiskonna ning Kremli vahel kulgeb mööda allakäigutreppi, üha enam kostab eri osapoolte retoorikas väljend «kodusõda», mida kõik küll justkui tahavad vältida, nagu sel nädalal vangimajast pääsenud kaks opositsioonijuhti, vahendas ETV saade «Välisilm».

Ilmselgelt liigub kahe leeri kurss kokkupõrke suunas, sellest hoiatas ka sel nädalal välja tulnud endise rahandusministri Aleksei Kudrini raport, mis hoiatab otsesõnu kaose eest, seda juhul, kui võimud protestidele üle reageerivad, aga ka juhul, kui majandusolukord drastiliselt halveneb.

Kes ja kas võimu haarab, hakkame nägema ilmselt siis, kui inimesed jälle suvilatest koju jõuavad ja ilus suvi tigedaks ajava sügisega asendub.

«Praegu on suvi, praegu kõik jalutavad, kõigile kõik meeldib, isegi miilitsale meeldib, aga sügisel, kui protestid jõuavad regioonidesse, saab meeldimine lõpu, inimestel lendab psüühika; mis juhtub, kui psüühika lendab võimudel, me juba nägime, see on päris hirmutav,» nentis globaliseerumisprobleemide instituudi direktor Mihhail Deljagin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles