Tuunid võisid nakatuda Fukushima kiiritusega

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostja Tokyo Tsukiji turul uurimas tuunikala.
Ostja Tokyo Tsukiji turul uurimas tuunikala. Foto: SCANPIX

Vaikse ookeani tuunid võisid USA rannikule kanda radioaktiivset materjali, mis mulluse Jaapani maavärina järel Fukushima tuumajaamast välja paiskus, selgub värskest uurimusest.

USA teadlased leidsid eelmise aasta augustis California rannikul San Diegos püütud 15 tuunis kahe radioaktiivse isotoobi «mõõdukalt kõrgemat taset». Avastus tehti teatavaks eile ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uurimuses, vahendas AFP.

Kõrgenenud radioaktiivsus teadlaste sõnul siiski inimeste tervisele ohtu ei kujutanud. Mõõdetud kiiritus oli muu hulgas madalam Jaapanis ohtlikuks peetavast tasemest.

15 tuunis leiti tavalisest kõrgemal tasemel radioaktiivset tseesium-134 ja tseesium-137. Võrdluseks uuriti enne Fukushima katastroofi püütud Vaikse ookeani tuune ja Vaikse ookeani idaosas elutsevaid kulduim-tuuni, mida püüti enne ja pärast tuumaõnnetust.

11. märtsil 2011 Jaapani kirdeosa raputanud üheksamagnituudises maavärinas hukkus tuhandeid inimesi ning see halvas Fukushima tuumaelektrijaama jahutussüsteemide töö, põhjustades selle reaktorite ülessulamise.

Jaamast paiskus õhku, pinnasesse ja merre radiatsiooni, mistõttu evakueeriti selle lähedalt kümneid tuhandeid inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles