Leht: Al-Qaeda kahtlusaluste tapmisi otsustab Obama isiklikult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama Valge Maja situatsioonitoas koos julgeolekunõuniku Tom Doniloniga.
USA president Barack Obama Valge Maja situatsioonitoas koos julgeolekunõuniku Tom Doniloniga. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama haldab isiklikult ülisalajast protsessi, mille raames otsustatakse, millised Al-Qaeda kahtlusalused pannakse «tapmisnimekirja», kirjutas täna The New York Times.

Leht kirjutas viitega kümnetele kõrgetele ametnikele ja endistele nõunikele, et Obama administratsioon arendas tapmisnimekirja välja osana hoogustunud droonisõjast Al-Qaeda ja selle harude vastu Pakistanis ja Jeemenis.

«Ta on veendunud, et tema otsustab, kui kaugele need operatsioonid lähevad,» ütles riiklik julgeolekunõunik Thomas Donilon lehele. «[Presidendi] arvamus on, et tema vastutab Ühendriikide positsiooni eest maailmas.»

NYT kirjelduse kohaselt toimib ülisalajane protsess nõnda, et sadakond terrorismivastase võitlusega tegelevat ametnikku kammivad läbi kahtlust äratanud Jeemeni ja Somaalia mässuliste elulugusid ja teevad ettepanekuid, keda neist tapmisnimekirja lisada. Pakistanis tegutsevate kahtlusaluste kohta viib eraldi protsessi läbi CIA.

«Kandidaadid» esitatakse seejärel Obamale, kes annab nõusoleku igaks rünnakuks Jeemenis ja Somaalias ning eriti keerulisteks ja riskantseteks õhulöökideks Pakistanis – kokku umbes igaks kolmandaks sealseks droonirünnakuks, kirjutas NYT.

Obama isiklikult annab nõusoleku ka kõige tähtsamate kahtlusaluste tapmiseks, näiteks USA kodanikust Al-Qaeda ideoloogi Anwar al-Awlaqi tapmiseks Jeemenis eelmisel aastal.

Timesi teatel ütles endine Valge Maja kantseleiülem William Daley, et Obama pidas Awlaqi kõrvaldamist lihtsaks otsuseks, kuid mitmel ametnikul on tapmisnimekirja ja droonirünnakute suhtes etteheiteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles