Serbia uus riigipea: Serbia tahab ELi Kosovost loobumata

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomislav Nikolić.
Tomislav Nikolić. Foto: SCANPIX

Serbia vastse presidendi Tomislav Nikolići kinnitusel soovib tema kodumaa saada Euroopa Liidu liikmeks, kuid ei loobu lahkulöönud Kosovost.

«Ma tahan, et Serbiast saaks Euroopa Liidu liige ja seejuures riigina, mis ei loobu kunagi oma territoriaalsest terviklikkusest, kaasa arvatud Kosovost,» ütles eile ametisse vannutatud Nikolić täna parlamendi ees peetud kõnes, vahendas uudisteagentuur AFP.

Serbia sai märtsis ELi kandidaatriigi staatuse, kuid liitumiskõneluste avamise kuupäeva pole Brüssel veel teatanud, sest nõuab Belgradilt suhete parandamist Kosovoga.

Kuigi Haagis asuv ÜRO Rahvusvaheline Kohus kinnitas tunamullu, et Kosovo iseseisvumine oli seaduslik ning riigi iseseisvust on tunnustanud 90 ÜRO liikmesriiki, on Kosovo endine emamaa Serbia veendunud vastupidises.

Endine läänevastane marurahvuslane Nikolić, kes varem pooldas Suur-Serbia rajamist serblaste ühendamiseks, kinnitas sel nädalal toimunud kohtumisel Venemaa riigipeale Vladimir Putinile, et Serbiast ei saa mitte kunagi NATO liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles