Pime aktivist: demokraatlikud muutused Hiinas on pöördumatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina dissident Chen Guangcheng esines täna New Yorgis.
Hiina dissident Chen Guangcheng esines täna New Yorgis. Foto: SCANPIX

Pime Hiina inimõiguslane Chen Guangcheng, kelle põgenemine Pekingi USA saatkonda vallandas tõsise diplomaatilise skandaali, ütles täna New Yorgis, et demokraatlikud muutused tema kodumaal on küll aeglased, aga pöördumatud.

«Ma olen väga optimistlik,» sõnas Chen. «Mitte keegi ei suuda ajaloo kulgu peatada, olgu selleks siis keskvalitsus, ja soovigu keskvalitsus liikuda edasi või tagasi.»

New Yorgi ülikoolis õppimiseks loa ja stipendiumi saanud Chen esines täna esimest korda pärast Hiinast lahkumist suure kuulajaskonna ees ning ütles, et internetiajastu tõttu on kommunistlik riigiaparaat juba palju oma varasemast võimust kaotanud.

«Hiina ühiskond on jõudnud ajajärku, kus kui sa ei taha, et millestki teada saadaks, on parem seda mitte teha. Inimesed kasutavad igasuguseid vahendeid informatsiooni levitamiseks. Midagi ei ole võimalik varjata,» ütles ta rahvusvaheliste suhete nõukogus.

Cheni sõnul liiguvad Pekingi võimud õiges suunas, aga kohalikud ametnikud, nagu need, kes teda ja tema peret kimbutasid, ei pea seadustest kinni.

«Keskvalitsus lubab mul tulla USAsse õppima. See on pretsedenditu hoolimata sellest, mida nad varem tegid. Nii kaua kui nad õiges suunas liiguvad, peaksime seda pigem toetama, kui kõike vaidlustama,» ütles ta.

Keskvalitsus on Cheni sõnul reformideks valmis, kuid kohalikud võimud on veel väga tagurlikud ja nende muutumine võtab aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles