Mässulised andsid Süüria režiimile reedeni aega vägivalla lõpetamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria opositsiooniliikmete protest president Bashar al-Assadi vastu
Süüria opositsiooniliikmete protest president Bashar al-Assadi vastu Foto: SCANPIX

Süüria ülestõusnud andsid president Bashar al-Assadi režiimile reedeni aega ÜRO ja Araabia Liiga erisaadiku Kofi Annani rahuplaani täitmiseks, hoiatades, et nad ütlevad relvarahust lahti, kui võimud ultimaatumit ei täida ja vägivalda ei lõpeta.

«Kui Süüria režiim ei pea kinni tähtajast reede keskpäeval, siis teatab Vaba Süüria Armee (FSA) juhtkond, et ei pea ennast seotuks Annai plaaniga ning meie kohus on kaitsta tsiviilisikuid,» ütles FSA neljapäeval edastatud avalduses.

«Pärast barbaarset naiste ja laste veresauna Houlas oleme jõudnud seisukohale, et pole mingisugust õigustust sundida meid ühepoolselt vaherahu austama, sest pole mingit kahtlust selles, et president Assad on Annani plaani maha matnud,» märkis FSA.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon hoiatas varem päeval, et tsiviilelanike veresaunad nagu möödunud nädalal Houlas, võivad paisata Süüria kurnavasse kodusõtta. Ban kordas ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annani teisipäeval lausutud sõnu, et pärast 108 inimese elu nõudnud veresauna on Süüria jõudnud murdepunkti. 12. aprillil kehtima hakanud relvarahu, mis moodustab osa Annani rahuplaanist, ei ole seni austatud.

«Niisuguseda tapatalgud tsiviilelanike kallal, nagu me eelmise nädala lõpus nägime, võivad paisata Süüria katastroofilisse kodusõtta - kodusõtta, millest riik iial ei toibu,» hoiatas ÜRO peasekretär.

Süüria võimud väidavad, et veresauna Houlas korraldasid mässuliste «relvastatud rühmitused».

«Paistab, et ohvrid olid rahuarmastavatest perekondadest, kes keeldusid võimude vastu relvi tõstmast,» rääkis valitsusvägede kindral Kassem Jamaleddine.

USA ÜRO saadik Susan Rice nimetas Süüria võimuesindajate selgitusi Houla veresauna kohta «jultunud valeks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles