Netanyahul ei õnnestu rivaale oma valitsusse meelitada

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Likudi partei liige ootamas erakonna juhi Benjamin Netanyahu kõnet.
Likudi partei liige ootamas erakonna juhi Benjamin Netanyahu kõnet. Foto: AFP / Scanpix

Iisraelile uut valitsust kokku panev Benjamin Netanyahu pole suutnud veenda oma suurimaid rivaale liituma tema kabinetiga, mistõttu on tõenäoline, et juudiriik saab endale tugevalt paremale kaldu valitsuse.


Nii ametist lahkuv välisminister Tzipi Livni, kes juhib valimistel enim hääli saanud tsentristlikku Kadima-parteid, kui ka Tööerakonna juht ja praegune kaitseminister Ehud Barak on lükanud tagasi ettepanekud minna Netanyahu valitsusse, vahendas AFP.

Lähis-Ida rahuprotsessile võib selline areng olla vaatlejate hinnangul tõsiseks piduriks ajal, mil USA uus administratsioon üritab vaenupooli uuesti läbirääkimiste laua taha tuua.

Livni on siiski lubanud Netanyahuga veel kord kohtuda, ehkki tema sõnul pole seni tehtud edusamme ühelgi põhimõttelisel teemal. Suurimad erimeelsused puudutavad Iisraeli-Palestiina konfliktile pakutud nn kahe riigi lahendust.

Netanyahu sõnul olevat kohtumisel siiski leitud ka palju ühiseid punkte, mis annavad põhjust kõnelusi jätkata. Likud saaks valitsuskoalitsiooni kokku ka vaid parempoolsete erakondade toel, kuid vaatlejate hinnangul oleks selline kitsapõhjaline valitsus ilmselt ebapüsiv ning tekitaks vastumeelt ka USA võimuringkondades.

Euroopa Liidu eesistuja tegi täna samuti avalduse, milles kutsutakse Iisraeli uut valitsust taasalustama Lähis-Ida rahuprotsessi palestiinlastega, samas kui mitmed juhtivad poliitikud väljendasid kartust Netanyahu plaanide pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles