Tuhanded kirjanikud võivad Google’i koos kohtusse kaevata

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i logo.
Google'i logo. Foto: SCANPIX

USA kirjanikke ühendav Authors Guild ning mitmed fotograafe ja illustraatoreid esindavad organisatsioonid soovivad takistada Google’it maailma suurima digitaalraamatukogu loomisel.

Probleem tekkis pärast seda, kui Google sai 2004. aastal mitmetelt suurtelt USA raamatukogudelt loa raamatuid ning muid trükiseid oma Google Books veebikeskkonna jaoks kopeerida, vahendab Reuters.

Antud keskkond loodi selleks, et avalikkusel oleks hõlpsam erinevatele ilmunud teostele ligi pääseda. Kaheksa aasta jooksul on Google suutnud sisse skännida ning keskkonda üles laadida üle 12 miljoni raamatu ja muu trükise. Google Books pakub raamatutest ainult mingi ulatusega väljavõtteid, jäädes enda sõnul seaduslikkesse «fair use» piiridesse.

Authors Guild ja mõned muud organisatsioonid näevad Google’i tegevust aga autoriõiguse jämeda rikkumisena ning on firmat ka varem eriliste tulemusteta kohtusse kaevanud. Nüüd aga otsustas New Yorkis asuv kohus, et Authors Guild ja teised asjaga seotud organisatsioonid võivad oma nõuded ühendada ning Google’i soovi, et kõik individuaalsed kaebused vaadataks üle ükshaaval, ei rahuldatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles