Iraan kritiseeris Türgit ja Pärsia lahe riike

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval Pärsia lahes alanud Iraani mereväeõppused.
Laupäeval Pärsia lahes alanud Iraani mereväeõppused. Foto: SCANPIX

Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei sõjaline nõunik kritiseeris laupäeval Türgit, Saudi Araabiat ja Katari, kes Süürias väidetavalt USA ja Iisraeli huve teenivad.

«Ameeriklased, iisraellased ning mõned Euroopa ja Pärsia lahe riigid - eelkõige Katar ja Saudi Araabia - on delegeerinud Türgile ülesande saavutada eesmärk, milleks on Bashar al-Assadi valitsuse nõrgestamine või kukutamine,» vahendas uudisteagentuur Fars kindral Yahya Rahim Safavi sõnu.

«Katar, Saudi Araabia ja Türgi tegutsevad USA ja sionistide huvides, et nõrgestada Iraanist, Süüriast ja Hizbollah'st koosnevat vastupanutelge,» ütles endine revolutsioonikaardi komandör.

Teherani Lähis-Ida võtmeliitlase Süüria valitsus on haaratud 15 kuud kestnud kriisist, mis ÜRO andmetel on nõudnud enam kui 10 000 inimese elu. Süüria aktivistide sõnul on ohvreid üle 13 000.

Türgit Iraani strateegiliseks võistlejaks nimetanud Rahim Safavi sõnul on Teherani ja Ankara suhted endiselt head. «Me loodame, et Ameerika ja sionistid ei suuda neid suhteid lõhkuda,» lisas ta varjatud hoiatusena.

Viimase kahe aasta jooksul on Türgi tegutsenud Iraani ja suurriikide vahendajana islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi osas. Kuid Assadi tagasiastumist nõudva Türgi positsioon Süüria suhtes on kahepoolseid suhteid pingestanud.

Süüria opositsioon on Iraani süüdistanud režiimi relvadega varustamises, Teheran omakorda on Pärsia lahe monarhiaid ja Läänt süüdistanud ülestõusnute Ankara abil relvastamises.

Teheran on väljendanud korduvalt toetust ÜRO ja Araabia Liiga erisaadiku Kofi Annani kuuepunktilisele Süüria rahuplaanile, samas kui Pärsia lahe riigid on teravalt hukka mõistnud Damaskuse vägivalla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles