Populaarne SDP hingab Kokoomusele juba kuklasse

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome sotsiaaldemokraatide liider Jutta Urpilainen
Soome sotsiaaldemokraatide liider Jutta Urpilainen Foto: SCANPIX

Soome sotsiaaldemokraatlikku partei (SDP) kinnistab positsiooni populaarsuselt teise erakonnana, kusjuures liidrikohta hoidvast Koonderakonnas ehk Kokoomusest lahutab seda vaid 1,2 protsendipunkti.

Rahvusringhäälingu YLE tellitud ja Taloustutkimuse läbi viidud küsitluse järgi toetab sotsiaaldemokraate 20,5 protsenti vastanutest, võrreldes 19,1 protsendiga aprillis.

Viimati oli SDP-l nii palju toetajaid augustis 2010. Alates selle aasta jaanuarist on sotsiaaldemokraatide toetajate arv suurenenud enam kui nelja protsendipunkti võrra.

Kui talvel oli Koonderakonna edumaa SDP ees 7 protsendipunkti, siis alates veebruarist on see pidevalt kahanenud.

Koonderakonna toetus on endiselt suurim, kuigi võrreldes 22,6 protsendiga aprillis vähenes see 21,7 protsendini mais.

Keskerakond püsib 16,7-protsendise toetusega kolmandal kohal. Aprillis oli vastav number 16,4 protsenti.

Enim on positsiooni parandanud pikalt allamäge libisenud Põlissoomlased. Mais tehtud küsitluse järgi toetab erakonda 15,9 protsenti valijaist, mis on 1,8 protsendipunkti enam kui aprillis.

Eelmisel aastal aset leidnud parlamendivalimistel toetas Põlissoomlasi 19,1 protsenti valijaist, mis oli rekordiline. Alates eelmisest sügisest hakkas nende toetajaskond aga vaikselt kahanema.

Roheliste toetajaskond on pärast talviseid presidendivalimisi ja Pekka Haavisto saavutatud teist kohta kahanenud. Toetajaid on nüüd 8,8 protsenti, võrreldes näiteks veebruarikuise enam kui 11-protsendise toetusega.

Poolehoidjaid on kaotanud ka Vasakliit, kuna populaarsus on aprilli 8,9 protsendilt vähenenud 7,7 protsendini mais.

Rootsi Rahvaparteid (RKP) toetas mais 3,7 protsenti ja kristlikke demokraate 3,6 protsenti.

Taloustutkimus viis küsitluse läbi 7.-31. mail, sellele vastas 3388 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles