Prantsusmaa: USA laevastiku ümberpaigutamine paneb Euroopa mõtlema

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa kaitseminister Jean-Yves Le Drian
Prantsusmaa kaitseminister Jean-Yves Le Drian Foto: SCANPIX

Prantsuse kaitseminister tõdes täna, et USA otsus suur osa laevastikust Vaiksele ookeanile viia nõuab Euroopalt oma kaitsestrateegia üle järele mõtlemist.

Minister Jean-Yves Le Drian ütles, et Euroopa kaitsestrateegiat puudutavad küsimused on kerkinud seoses USA nihkega Aasiasse, aga ka Washingtoni kavatsusega kärpida kaitsekulutusi.

«Järgneva 10 aasta jooksul kahaneb USA kaitse-eelarve umbes 500 miljardi dollari võrra,» ütles Le Drian Singapuris julgeolekutippkohtumise pressikonverentsil.

«Teisalt on Ameerika Ühendriigid öelnud, et seavad esikohale Aasia-Vaikse ookeani piirkonna. Kuskil seal tekib auk ja see auk on Euroopas,» lisas ta.

USA kaitseminister Leon Panetta ütles eile Singapuris, et Ühendriigid kavatsevad viia suure osa oma laevastikust 2020. aastaks Vaiksele ookeanile, mis on osa merekaitse ja strateegilise tähelepanu koondamisest Aasiale.

Kaitseministri täpsustuse kohaselt jaguneb laevastik praegu Atlandi ja Vaikse ookeani vahel umbes pooleks, kuid kavatsus on mereväe jõud 2020. aastaks jagada umbes 60 ja 40 protsenti Vaikse ookeani kasuks. USA plaanib ühtlasi lisada ka Vaiksel ookeanil korraldatavate mereväeõppuste arvu.

Le Driani sõnul peavad Euroopa riigid Panetta teate valguses oma kaitseolukorra ümber hindama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles