Mehhikos hakkab aina enam naisi narkobossideks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkogängide juhtide arreteerimine Mehhikos. Arreteeritute seas on ka naisgängijuhte
Narkogängide juhtide arreteerimine Mehhikos. Arreteeritute seas on ka naisgängijuhte Foto: SCANPIX

Mehhikos on pärast meeste tapmist üha enam naisi hakanud narkobossideks.

Asjatundjate arvates on Mehhiko narkosõjas seni kehtinud klišee meeste ülemvõimust hakanud kaduma, edastab AFP.

Sotsioloog Arturo Santamaria sõnul tuleb üha enam ette, et narkokartelli juhiks on naine.

Santamarial ilmus sellekohane uuring raamatuna.

Kuna narkovägivald käib enamjaolt meeste vahel ning suur hulk mehi hukub, siis on narkoärimeeste lesed ja tütred äri üle võtnud.

«Esmalt tapeti mu isa. Kui aga ka mu vend sai viimases kokkupõrkes surma, siis haarasin ise ohjad,» sõnas üks narkokartelli juhiks saanud naine.

Arturo Santamaria on Sinaloa osariigi ülikooli teadlane. Tema sõnul olid mehhiklannad siiani tegutsenud narkoäri telgitaguses, mitte avalikult.

«Tegemist on läbi põlvkondade kestnud äriga. Need naised on narkoäri ja vägivalla sees üles kasvanud. Nad teavad, kuidas see toimib ja mida tuleb teha,» tõdes uurija.

Mehhiko narkosõjas kasutatakse naisi ka niinimetatud narkodiplomaatias ehk nad võrgutavad korrumpeerunud ametnikke, et need narkoäri ei segaks.

Kui olukord on nõudnud, siis on neist naistest saanud narkogängi juhid.

Alates möödunud aasta maist on Mehhiko politsei arreteerinud 46 naissoost narkokartelli juhti.

Santamaria arvates naiste juhtimise all olevad kartellid muutuvad vaid tugevamaks, kuna naised oskavad olla ettevaatlikumad, kavalamad ja osavamad ning ei ole nii vägivaldsed.

«Politseil on kartellide vastu aina raskem võidelda, kuna naised on kavalamad. Vajadusel võivad noored naissoost  narkobossid olla ka väga verehimulised,» lisas uurija.

Mehhiko ühe vägivaldsema osariigi Sinaloa poliitik Manuel Clouthier on Santamariaga samal arvamusel. Tema sõnul on naised narkogängide juhtidena meestest lojaalsemad ja vastutustundlikumad, mis tagab selle, et asi toimib paremini.

«Kui varem soovitasid naised oma meestel ja poegadel narkoärist loobumist, siis nüüd on naised selle maitse suhu saanud ning tegutsevad ise aina julgemalt,» nentis poliitik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles