Õhupiiririkkumiste avalikustamine Soomes tõi kaasa nende vähenemise

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lennukid IL-96-400T ja IL-114LL
Vene lennukid IL-96-400T ja IL-114LL Foto: SCANPIX

Õhupiiri rikkumiste arv Soomes hakkas vähenema, kui riik hakkas neist 2000ndate keskel avalikkust teavitama.

Pärast seda on Rootsi lennukid rikkunud piiri sama tihti kui Venemaa omadki ehk viis korda, vahendas yle.fi. USA lennukid on piiri rikkunud neli korda.

Aastatel 2004-2005 sattusid võõrad lennukid ebaseaduslikult Soome õhuruumi ligi kümnel korral, mistõttu otsustas valitsus neist juhtumitest ka avalikkust teavitada. Kui augustis 2005 tuli Vene transpordilennuk Soome õhuruumi, siis teatati sellest kohe ka meediale.

Intsidentide avalikustamisel oli mõju ja nende arv hakkas vähenema.

Valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika komisjoni sekretärina töötanud ja nüüd pensionil oleva Markus Lyra oletusel on Vene lennukite tehnilised seadmed paranenud. Suurim põhjus piiririkkumiste vähenemisel on aga poliitiline.

«Soomes käis elav keskustelu NATO-liikmelisusest ja seda venelased ei tahtnud,» selgitas Lyra tollast poliitilist atmosfääri.

Ajal, mil Soomes hakati registreerima arvukaid õhupiiririkkumisi, oli NATO võtnud Baltimaade õhuruumi oma kontrolli alla.

Lyra sõnul sattus võõras lennuk Soome õhuruumi enne 2005. aastat umbes kolmel-neljal korral aastas. Teistest sagedamini rikkusid piiri Venemaa lennukid.

Lyra sõnul viitab piiriintsidentide vähenemine sellele, et poliitiline olukord Läänemere-regioonis on stabiilne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles