Riskifondid panustavad rekordiliselt euro langusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Euroopa ühisraha jääb kõigi eelduste kohaselt surve alla ka edaspidi: nagu selgub, on riskifondid püstitanud värske euro languse peale panustamise rekordi.

Läinud nädalal kukkus euro dollari suhtes kahe aasta rekordmadalusse.

Süvenev mure Hispaania eelarve- ja majandusolukorra pärast, millele lisandub Kreeka lahkumise oht euroalast, on teinud lõpu ühisvaluuta üllatavale vastupanuvõimele kontinendi riigivõlakriisis.

Maikuuga odavnes euro dollari suhtes 6,6 protsenti.

Kuigi euro eile kosumise märke näitas, panustavad fondid langusele edasi.

Lühipositsioonide arv – misläbi investorid kukkuvatest hindadest kasu lõikavad – kasvas 29. maiga lõppenud nädalal 13 627 lepingu jagu, kaaludes pikad positsioonid üles rekordilise 203 415 lepingu võrra.

Lepingute väärtust ei avalikustata.

«Seilame kaardistamata vetele,» ütles Société Générale’i vanemstrateeg Philippe Meyer.

Ta lisas, et lühipositsioonide arv «kasvab iga nädalaga ning püstitab tõenäoliselt rekordi ka tuleval nädalal. Pessimistlik meeleolu euro suhtes on ilmselt määratud jätkuma.»

Omalt poolt avaldavad ühisrahale surved ka tärkavate turgude keskpangad, mis on maailma valuutavahetusturgudel suured tegijad, loobudes eurodest toetamaks omaenda valuutasid.

«Kriis surub eurot kiiremini, kui oskasime oodata,» kirjutas klientidele Commerzbanki analüütik Ulrich Leuchtmann.

Bloombergi poolt küsitletud 56 panga ja maaklerfirma prognooside kohaselt stabiliseerub euro tänavu kolmandas kvartalis ca 1,26 dollari juures ning teeb aasta lõpuks tagasihoidliku tõusu 1,27 dollari tasemele.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles