Päikeselennuk alustas viimaks lendu Aafrikasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piloot Bertrand Piccard suudlemas oma abikaasat Michele'i enne tänahommikust õhkutõusu.
Piloot Bertrand Piccard suudlemas oma abikaasat Michele'i enne tänahommikust õhkutõusu. Foto: SCANPIX

Šveitsi piloot asus täna Hispaania pealinnast Madridist õhku Maroko suunas, üritades lõpule viia kõigi aegade esimest mandritevahelist lendu üksnes päikeseenergial töötava lennukiga.

54-aastane psühhiaater ja seikleja Bertrand Piccard tõusis oma Solar Impulse'iga õhku hommikul kell 5.22 kohaliku aja järgi Madridi Barajase lennuväljalt, kaheksa tundi hiljem oli keskmiselt 50-kilomeetrise tunnikiirusega liikuv lennuk jõudnud Lõuna-Hispaaniasse Sevilla lähedale, vahendas AFP.

Gibraltari väina ületamine on mandritevahelise lennu keerulisim osa, sest Piccard peab esmalt tõusma 8500 meetri kõrgusele. Seal võib õhutemperatuur langeda 29 miinuskraadini ning ta vajab hingamiseks hapnikumaski.

Kava kohaselt siseneb ta Maroko õhuruumi Tangiersi kohal ning maandub Rabati lennuväljal millalgi pärast kella 23 (Eesti aja järgi homme kell üks öösel).

Eksperimentaallennuk asus eelmisel neljapäeval teele oma kodubaasist Šveitsis Payerne'is ja maandus reedel Madridis. Pärast tehnilist ülevaatust ja piloodivahetust pidi Solar Impulse juba eile Rabati poole startima, ent lend lükati tugevate tuulte tõttu edasi.

Solar Impulse on sama suur kui reisilennuk Airbus A340, kuid kerge nagu sõiduauto. Lennuki tiibadel on 12 000 päikesepaneeli, mis annavad jõudu neljale elektrimootorile. Lennuk ei kasuta tilkagi kütust.

Piccard ütles pärast starti AFP-le antud intervjuus, et tund aega nautis ta oma paremal käel täiskuud, samas kui vasakul sai ta jälgida imeilusat päikesetõusu. Ta soovib enda sõnul veenda inimesi, et uskumatuna tunduvad eesmärgid on tänu uutele tehnoloogiatele saavutatavad.

Solar Impulse plaanib juba 2014. aastal ümber maailma lennata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles