Soinis tekitasid kindral Makarovi näpunäited hämmingut

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini
Timo Soini Foto: SCANPIX

Soome parlamendi väliskomisjoni esimehes Timo Soini tekitasid armeekindral Nikolai Makarovi antud juhised hämmingut, komisjoni aseesimees Pertti Salolainen peab neid märgiks suurriigi välispoliitika karmistumisest.

Põlissoomlaste liider Timo Soini rõhutas, et Soome langetab sõjalist koostööd puudutavad otsused iseseisvalt, vahendas yle.fi.

Tema oletusel on Vene kindralstaabi ülema sõnadel mitu põhjust. «Venemaa on muu hulgas raskustes Süüria-poliitikaga. Lisaks on mitmes kohas riigipiiril rahutu. Venemaa vajab niisuguseid tuulutusaknaid, mille kaudu saaks suunata tähelepanu neilt ebameeldivatelt asjadelt ära.»

Soini sõnul on mõtet hoida silma peal, et kas Makarovi sõnad jäävad ükskikuks torkeks või on tegemist avakäiguga mingile pikemaajalisele ilmingule.

Soini kinnitusel pole Soome ohustanud ja ei ohusta Venemaa julgeolekut. Soome kaitseb end nüüd ja tulevikus just nii nagu vaja, viies militaarõppusi läbi iseseisvalt ja seal kus tahab, ka Ida-Soomes.

Väliskomisjoni aseesimees Salolainen arvab, et Makarovi jutt pole tema enda looming. «Oleks imelik, kui nii kõrgel positsioonil seisev isik poleks oma kõnet eelnevalt mitte mingil viisil kooskõlastanud. Ilmselt paistab siit taaskord presidendiks saanud Putini seisukoht välispoliitika karmistamisest.»

Salolainenile tundub, et Venemaa tahab taastada halli tsooni mõistet ja lükata ka Soome taas nende sekka, kellele saab öelda, et kuidas tuleb käituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles