Venemaal tahetakse võitu Suures Isamaasõjas seadusega kinnitada

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Oliver Tiks
Copy
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Suure Isamaasõja veteranid viimas pärga tundmatu sõduri hauale Moskvas armee aastapäeva puhul.
Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Suure Isamaasõja veteranid viimas pärga tundmatu sõduri hauale Moskvas armee aastapäeva puhul. Foto: AFP / Scanpix

Vene Föderatsiooni eriolukordade minister Sergei Šoigu pakkus eilsel kohtumisel veteranidega välja idee kriminaliseerida Nõukogude Liidu võidu eitamine Suures Isamaasõjas, milleks seal nimetatakse võitlust sakslaste vastu Teises maailmasõjas.


Ühtse Venemaa juhtkonda kuuluv populaarne poliitik tõi oma ettepaneku peamiseks põhjuseks asjaolu, et postsovetlikus ruumis on hakatud maha salgama selle sõja tulemusi ning kogu nõukogude rahva teeneid ja kangelastegusid, vahendas

RIA Novosti

.

«Ma leian, et meie parlamendil tuleks vastu võtta seadus, mis näeks ette kriminaalvastutuse NSVLi võidu eitamise eest Suures Isamaasõjas,» märkis ta teisipäeval Volgogradis toimunud üritusel. «Siis ei saaks mõne riigi presidendid, kes seda eitavad, enam karistamatult meie maale sõita, aga mõne linna meerid hakkaksid enne mõne monumendi mahavõtmist selle üle mitu korda järele mõtlema,» selgitas minister.

Kommersant märkis, et viimane võib kehtida nii välismaistele kui ka kodumaistele linnadele. Oma seisukohtade kaitseks tõi Šoigu argumendina välja asjaolu, et mujal Euroopas karistatakse inimesi holokausti eitamise eest. «Meid aga üritatakse küüniliselt ja ilma tseremooniata suruda tagaplaanile maailma ajaloo taevaäärel. Ajalugu kirjutatakse ümber. See tähendab, et tuleb püsti panna kaitsetõke,» tõdes minister.

Šoigu hinnangul annaks sellise seaduse vastuvõtmine «võimaluse kaitsta meie ajalugu, meie isade ja vanaisade kangelastegusid» ning teda kuulanud sõjaveteranid toetasid seda mõtet tuliselt. Nende küsimustele vastates kinnitas minister, et vastav seaduseelnõu esitatakse juba sel aastal. «Selle idee me realiseerime,» lubas ta.

Tagasi üles