Soome erukindral: venelaste maaostud ohustavad julgeolekut

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saun Soomes järve kaldal
Saun Soomes järve kaldal Foto: Corbis / Scanpix

Vene ärimehed on ostnud Soomes maatükke tele- ja sidemastide vahetus läheduses, MTV3 saate «45 minutit» järgi sisaldab see riski riigi julgeolekule.


Erus oleva brigaadikindrali Hannu Luotola sõnul tuleks seadusega piirata kruntide müümist välismaalastele strateegiliselt olulistes piirkondades.

Häme rügemendi endise komandöri ja varem ka peastaabis töötanud Luotola sõnul peidab maatükkide müümine sellistes piirkondades võimalikke kriise arvestades julgeolekuriski.

«Vaevalt praegused müüjad sellistele kriisidele üldse mõtlevad,» nendib Luotola MTV3-le antud intervjuus, mida teleekraani kaudu võib kuulata täna õhtul.

«Loomulikult peaks Soome olema kogu aeg teadlik oma varustuskindlusest ja võimalikust kriisivalmiduses. See tähendab pikaajalist planeerimist,» rääkis ta.

Luotola hurjutab seadusandlust, mis annab ametnikele volituse müüa maad välismaalasele strateegiliselt tähtsates piirkondades.

«See tähendab metsikut ostmist ja müümist. Tegelikult peaks isamaa sellise tüki müümine olema paika pandud hoopis riigi seadustega,» selgitas ta.

MTV3 saate järgi on venelaste maatehingud andnud viimasel ajal kulisside taga jutuainet sõjaväe tippjuhtide hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles