Venemaa välistas spioonivahetuse USAga

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor But.
Viktor But. Foto: SCANPIX

Venemaa kõrge julgeolekuallika kinnitusel ei kavatse Moskva Ühendriikides vangi mõistetud relvaärimehe Viktor Buti vabastamiseks anda USA-le välja spionaažis süüdi mõistetud erupolkovnikut.

Vene meedia on spekuleerinud, et kui Moskva nõustub Washingtonile välja andma eile Ühendriikide kasuks spioneerimises 18 aastaks vangi mõistetud Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) endise polkovniku Valeri Mihhailovi, võib USA Buti Venemaale üle anda.

Uudisteagentuuriga RIA Novosti rääkinud Vene kõrge julgeolekutöötaja välistas aga sellise lahenduse.

«See variant on välistatud, kuna kahju, mida Mihhailov Venemaale tegi, on väga suur. Kui vahetusoperatsioon [Butiga] leiab aset, siis Mihhailovit sinna ei kaasata,» märkis anonüümseks jääda palunud Vene julgeolekuallikas.

Mihhailov mõisteti vangi selle eest, et ta andis aastatel 2001-2007 Ühendriikide Luure Keskagentuurile (CIA) üle tuhande salastatud dokumendi koopia. Mihhailov peeti kinni 2010. aastal Moskvas ning mees on oma süüd ka tunnistanud.

«Surmakaupmeheks» tituleeritud Vene kodanikust Buti mõistis New Yorgi föderaalkohus tänavu aprillis ebaseadusliku relvaäri ja USA kodanike tapmiskatse eest 25 aastaks vangi. Venemaa on Tadžikistanis sündinud endist Vene sõjaväeluure (GRU) polkovniku Buti vangistamise hukka mõistnud, kinnitades, et tema juhtum on riigi jaoks suhetes USAga üks peamisi prioriteete.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles