Nordea: võlakriisi taustal on Põhjamaade finantsseis hea

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea Pank
Nordea Pank Foto: Toomas Huik

Nordea pank ütleb oma avaldatud Põhjamaade majandusülevaates, et eurotsooni võlakriisi taustal on Põhjamaade finantsturu seis kindel.

Intressid püsivad ülimadalad ja eurotsooni mittekuuluvate riikide valuuta on järsult tugevnenud. Kõigi Põhjamaade eelarveseis on tugev ja kindlustab võlakriisi ajal nende olukorda.

Tänu suhteliselt väikesele töötusele ja madalale inflatsioonile on Põhjamaade seis euroriikidega võrreldes hea, kuid lähiaastail võib neil tekkida probleeme stabiilse majanduskasvu tagamisega.

Taani majandust on viimastel kuudel jahutanud nõrk eratarbimine. Kuid valitsuse ergutusabinõud ja madalad intressid peaks tänavu tagama mõõduka majanduskasvu.

Rootsi majandus tuli maailma majanduskriisist väga edukalt välja, kuid lähikvartalites on majanduskasv selgelt loid. Tõenäoliselt alandab keskpank ergutuseks baasintressi.

Norra majanduskasv on endiselt jätkunud tugevana. Inimeste tulude kasv on suurendanud tarbimist. Seetõttu on pank tõstnud Norra selle aasta majanduskasvu prognoosi 2,7 protsendile. Tõenäoliselt peaks keskpank baasintressi tõstma, kuid üldise ebakindluse tõttu ei juhtu see ilmselt enne järgmist aastat, ütleb Nordea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles