Obama valis hiina soost kaubandusministri

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama tutvustas täna koos asepresident Joe Bideniga ajakirjanikele oma uut kaubandusministrit, hiina juurtega Gary Locke'i.
USA president Barack Obama tutvustas täna koos asepresident Joe Bideniga ajakirjanikele oma uut kaubandusministrit, hiina juurtega Gary Locke'i. Foto: AFP / Scanpix

USA president Barack Obama nimetas kolmapäeval kaubandusministriks Washingtoni osariigi hiina juurtega ekskuberneri Gary Locke'i.


Obama pöördus suurte Hiina-kogemustega lääneranniku poliitiku poole pärast seda, kui kaks varasemat kandidaati - New Mexico osariigi demokraatlik kuberner Bill Richardson ja New Hampshire'i vabariiklasest senaator Judd Gregg - end ise taandasid.

Locke oli aastail 1997-2004 esimene hiina juurtega kuberner USA ajaloos. Locke juhtis ka kaheksat USA kaubandusdelegatsiooni Hiinas Rahavabariigis ning ühtlasi avas ta Guangzhou linnas Washingtoni osariigi kaubandusbüroo.

Locke kohtus neil reisidel teiste seas Hiina RV presidendi Hu Jintaoga ning aitas koostada ja koordineerida Hu nelja aasta tagust USA visiiti, mille käigus suurriigi juht külastas ka Locke'i koduosariiki.

Obama administratsioonile, mis on andnud märku soovist teha Hiinaga koostööd kaubandussuhete kontrolli all hoidmise, keskkonna- ja energiaküsimustes, kuluksid Locke'i ja Hu taolised suhted marjaks ära.

Locke on osanik advokaadifirma Davis Wright Termaine Seattle'i büroos, kus ta on spetsialiseerunud Hiinale, täpsemalt energia-alastele ja kahe riigi valitsustasandi küsimustele.

Lisaks kuulub ta ka hiina-ameeriklaste ühendusse Committee of 100, mis toetab USA ja Hiina vahel tugevate koostöösidemete loomist.

Locke'i kandidatuurile avaldas juba toetust 11 miljoni liikmega ametiühingute föderatsioon AFL-CIO, kuhu kuulub 56 rahvuslikku ja rahvusvahelist ametiühingut.

Washingtoni osariigis, mille kuberner Locke oli varem, asuvad tarkvarahiiu Microsoft ja lennukitootja Boeing peamised tootmisüksused, aga ka rahvusvahelise kohvitarnija Starbucks põhilaod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles