HRW: Vene miitinguseadus piirab rahumeelsete kogunemiste vabadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiri naise käes oleval plakatil teatab, et seadus miitingutest on tee fašistliku riigini. Selle poolt on fašistid ja tšekistid. Piltidel on (vasakult paremale): Adolf Hitler, Benito Mussolini, Felix Dzeržinski, Lavrenti Beria ja Vladimir Putin.
Kiri naise käes oleval plakatil teatab, et seadus miitingutest on tee fašistliku riigini. Selle poolt on fašistid ja tšekistid. Piltidel on (vasakult paremale): Adolf Hitler, Benito Mussolini, Felix Dzeržinski, Lavrenti Beria ja Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Inimõigusrühmitus Human Rights Watch mõistis täna hukka Venemaal vastu võetud seaduse, mis karmistab järsult karistusi rikkumiste eest opositsiooni meeleavaldustel.

«Uus seadus piirab tõsiselt venemaalaste kogunemisvabaduse õigust,» ütles organisatsiooni Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna juht Hugh Williamson.

«President Putin ei arvestanud paljude venemaalaste ja rahvusvaheliste inimõigusrühmituste arvamusega ning teatas meediale, et uue seaduse eesmärk on kaitsta venemaalasi radikaalsete elementide eest,» seisab Human Rights Watchi avalduses.

Organisatsiooni hinnangul ei vasta tõele väide, nagu ei piiraks uus seadus kogunemisvabadust rohkem, kui Euroopa normid lubavad.

Vene president Vladimir Putin allkirjastas eile parlamendi heakskiidu saanud vastuolulise eelnõu, mille kohaselt saab näiteks loata meeleavaldusel osalemise eest määrata isegi kuni 7000 euro suuruse trahvi. Siiani oli see summa 120 eurot.

«Ma mitte ainult ei allkirjastanud seda seadust, vaid ma vaatasin läbi ka materjalid, mille duuma mulle saatis,» ütles Putin, väites, et seadus on kooskõlas Euroopa seadustega.

Miitinguseadus jõustus täna pärast avaldamist ametlikus ajalehes Rossiiskaja Gazeta.

Tuntud politoloog Gleb Pavlovski peab uue seaduse allkirjastamist veaks, mis teeb võimatuks dialoogi opositsiooniga. «See on presidendi väga suur viga. Pole mingit kahtlust, et sellel saavad olema väga pikaajalised tagajärjed,» ütles ta.

Politoloogi sõnul on seadusesse lisatud mitme lääneriigi kõige karmimad meetmed eriti äärmusliku tegevuse puhuks, kuid Vene tegelikkuses rakendatuna on need sanktsioonid «drakoonilised».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles