Kavandatav aktsiisitõus teeb Soome õlletootjad murelikuks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hartwalli toodangu hulka kuuluv õlu Lapin Kulta.
Hartwalli toodangu hulka kuuluv õlu Lapin Kulta. Foto: Wikimedia

Soome õlle- ja karastusjookide tootjatele teeb muret valitsuse kavandatav uus aktsiisimäära tõus.

Õlletootjate liidu väitel on Soome õlleaktsiis juba praegu Euroopa Liidu kõrgeim, vahendas YLE. Eestiga võrreldes on see aga ligikaudu 5 korda kõrgem.

Kui Eesti krooni devalveeritakse, siis võivad Soome kodanike Eestist sisse veetavad joogikogused suureneda plahvatuslikult.

Alkoholist põhjustatavate tervisehädade tõttu kergitas valitsus aktsiisi 2008. aasta alguses 10 protsenti. Sama palju tõsteti alkoholiaktsiisi ka tänavu jaanuaris.

Õlle- ja karastusjookide tootjate liit peab kavandatavat maksutõusu riskantseks, kuna müüginäitajad on nii juba langenud. «Alkoholiaktsiisi tõus ja pingelisemaks muutuv majandusolukord on mõjutanud läbimüüki,» tõdes liidu tegevjuht Timo Jaatinen.

Jaatinen nõuab valitsuselt valmisolekut aktsiisi tõusu peatamiseks, kui see peaks lööma segi turusituatsiooni.

Õlletootjate liidu andmetel vähenes kodumaise õlle müük Soomes eelmisel aastal 2007. aastaga võrreldes 2 protsenti.

Soomes toodetud kesvamärjukest müüdi 2008. aastal kokku 417 miljonit liitrit, mis on 9 miljoni liitri võrra vähem kui 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles