Usbeki võimud laidavad nii miniseelikut kui pearätti

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usbeki rahvariietes tantsurühm.
Usbeki rahvariietes tantsurühm. Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nii läänelik miniseelik kui ka islamikultuuriga seonduv pearätik on usbeki kultuuriruumile võõrad ja tervisele ohtlikud, vahendas ajakiri Foreign Policy Usbekistani võimude seisukohta.

Ajakiri tsiteeris TransMissioni-nimelist blogi, mille andmeil läks Usbekistanis sel nädalal tippajal eetrisse 25-minutine telesaade pealkirjaga «Tahdid» (e.k «Oht» ¬ toim), kus ametnikud ja arstid loetlesid põhjuseid, miks nende kahe suhteliselt vastandlikke tavasid esindava riietuseseme kandmine on ebatervislik ja kujutab endast ohtu üldisele julgeolekule.

«Mõned usuäärmuslastest naised kandsid oma pearäti all relva,» hoiatas näiteks riikliku usukomitee ametnik. Arstid jällegi lisasid, et pearätt võib selle kandjale põhjustada hapniku- ja kaltsiumipuudust. Miniseelikuga naised võivad samas saates esinenud tohtrite sõnul aga langeda igasuguste nakkuste ja muude terviseprobleemide ohvriks.

Foreign Policy andmeil üritas Tadžikistan 2007. aastal keelustada eelmainitud riietusesemeid ülikoolides. Transmissioni teatel osutus pearätikeeld efektiivsemaks kui miniseelikutele kehtestatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles