Putini vastased marssisid Moskva tänavatel

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa opositsiooni rongkäik Moskvas.
Venemaa opositsiooni rongkäik Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene opositsiooni toetajad osalevad täna pealinnas Moskvas toimuval nn miljonite marsil, et avaldada meelt president Vladimir Putini režiimi vastu.

Uudisteagentuuri Interfax teatel oli kohaliku aja järgi keskpäevaks kogunenud Moskva kesklinna hinnanguliselt 20 000 inimest ning turvaväravate juurde oli tekkinud pikk järjekord. Politsei teatel on meeleavaldajaid aga umbes 15 000.

Kui sõltumatute allikate hinnangul on meeleavaldajaid politsei pakutust hinnanguliselt kaks korda rohkem, sis opositsioonijuht Sergei Udaltsovi sõnul on meeleavaldajaid koguni umbes 100 000, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Siin on üle saja tuhande inimese,» ütles Udaltsov president Putini vastu protestima tulnud rahvale, tehes ettepaneku korraldada järgmine suurmeeleavaldus 7. oktoobril. Enne uut meeleavaldust tuleks Udaltsovi sõnul viia läbi aga poliitiline hoiatusstreik.

Pildivalikut miljonite marsist saab vaadata siit, venekeelset otseülekannet aga siit.

Opositsiooni toetajad on jagunenud eri leeridesse. Nii marsivad Vasakrinde ja Solidaarsuse toetajad eraldi kolonnides, omaette on ka keisririigi lippe kandvad paremäärmuslased.

Enamik meeleavaldajatest kannavad valgeid linte.

«Nad ei hirmuta meid!», «Putin on varas!», «Venemaa saab vabaks!» ja «Venemaa ilma Putinita!» skandeerisid meeleavaldajad valitsusvastaseid loosungeid.

Meeleavaldajate rongkäik Sahharovi prospektile, kus mitmed opositsiooniliidrid peavad kõnesid, kulgeb  julgeolekujõudude valvsa pilgu all. Võimude teatel jälgib täna pealinnas toimuvat 12 000 politseinikku, siseministeeriumi töötajat ja vabatahtlikku.

Päev enne meeleavaldust korraldasid julgeolekutöötajad läbiotsimised opositsiooniliidrite ja nende lähedaste kodudes, põhjendades seda 6. mail Moskvas Bolotnaja väljakul toimunud  viimase miljonite marsiga, mis lõppes massiliste rahutustega.

Võimude loal toimunud 6. mai meeleavaldus tõi tänavatele ligikaudu 20 000 inimest ning selle käigus puhkes politseinike ja protestijate vahel kähmlus.

Protestiaktsiooni käigus peeti kinni sadu opositsiooni aktiviste. Kohus määras mitmele opositsiooniliidrile rahatrahvi ning kahele neist ka 15-päevase aresti.

Bolotnoja meeleavaldusele viitas ka Putin, kui ta kuulutas läinud reedel välja seaduse, mis suurendab oluliselt trahve ning muid karistusi nendele, kes rikuvad Venemaa niigi piiravaid seadusi, mis puudutavad meeleavalduste korraldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles