Põhja-Ameerikas viidi läbi ulatuslik narkooperatsioon

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA justiitsministeeriumi teatel vahistati kolmapäeval kolmes erinevas osariigis samaaegselt läbi viidud reidide käigus kokku üle poolesaja Mehhiko päritolu Sinaloa narkokartelli arvatava liikme, kuid suurem sõda narkokaubanduse vastu on kestnud juba pea kaks aastat.


Kurjategijate tabamisest teatas justiitsminister Eric Holder, kelle kinnitusel on viimased 21 kuud kestnud narkovastase võitluse kampaania käigus arreteeritud Ühendriikide ja Mehhiko pinnal üle 750 isiku, nende seas ka eile kinnivõetud kahtlusalused, vahendasid AFP ja Reuters.

Kolmapäeval toimusid haarangud California, Marylandi ja Minnesota osariikides narkovastase võitluse ameti (DEA) rahvusvahelise operatsiooni «XCellerator» raames, millest varem pole avalikkusele palju räägitud.

USA, Mehhiko ja Kanada pinnal toime pandud kuritegude uurimiseks alustatud operatsiooni käigus on kätte saadud paarkümmend tonni illegaalseid mõnuaineid, samuti 59 miljonit dollarit sularaha.

Haarangute tulemusena konfiskeeritu muu hulgas ligi 12 tonni kokaiini, täpsustamata suures koguses kanepit, pool tonni metamfetamiini ja üle miljoni ecstasy-tableti, lisaks saadi kätte ka narkomasinaid, millega võis toota tunnis 12 000 ecstasy-tabletti.

«Sellise ulatuse ja võimsusega operatsioon saab olla efektiivne vaid vaenlase vastu jõude ühendades,» ütles Holder, kes kiitis erinevate agentuuride ja valitsuste koostööd. Ta tõdes, et probleemid, millega seisab silmitsi Mehhiko, kujutavad endast probleemi ka Ühendriikidele.

Mehhikos on põhjustanud narkokartellide vahel puhkenud sõda suure riigisisese verevalamise, mida kardetakse levivat ka naaberriikidesse. USA on suurim kokaiini tarbija maailmas ning saab valdava osa uimastitest lõunast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles